השתלת שיניים לסת עליונה

השתלת שיניים נועדה לספק מענה למטופלים בעלי שיניים שניזוקו או כאלה אשר איבדו שיניים בנסיבות שונות (עקב מחלה, טיפולים אונקולוגיים, תאונה ועוד), ולספק חלופה קבועה ומתפקדת לשיניים החסרות. הלסת העליונה מהווה חלק בלתי נפרד מן הגולגולת, ואת הבסיס ללסתות העליונות ולחניכיים אשר אחראים על אחיזת השיניים העליונות בפה.

השתלת שיניים בלסת העליונה תידרש כאשר למטופל נדרש טיפול שיניים מורכב יותר שלא ניתן להציל באמצעות טיפולי שיניים משמרים, או שיניים חסרות, הן בחלק הקדמי של הלסת והן בחלק האחורי. השתלת השיניים תספק מענה לצורך תפקוד השיניים: לעיסה, חיתוך דיבור, ולצורך תיקון המראה האסתטי.

מהו שתל?

שתלי שיניים מתבססים על החדרת בורג זעיר, לרוב מחומר טיטניום- חומר המורכב מיסוד כימי מתכתי, קל, חזק מכנית ועמיד במיוחד, נוגד קורוזיה ומתמזג בגוף בקלות. הבורג מוחדר לעומק החניכיים, אשר מהוות את הבסיס לשתלים, ומוברג אל עצם החניכיים בעדינות. מעל שתל הטיטניום יולבש כתר מחרסינה או מזירקוניה לרוב, חומרים המדמים במראה ובאופי את הרכב השן הטבעית, ליצירת כותרת אסתטית ומראה שן טבעית.

הלסת העליונה - מבנה ומאפיינים

הלסת העליונה מאחה בין שתי עצמות סימטריות מימין ומשמאל, וכוללת את נקבי האף, משטח החך, והסינוסים. הסינוסים הם למעשה מה שיוצר את מורכבות ההשתלה בלסת העליונה, שכן מדובר בחללים בתוך עצמות הפנים, שעשויים להוות גורם מפריע להחדרת השתלים. רפואת השיניים המתקדמת מספקת מענה גם לבעיה אנטומית זו, ובמקרים מסוימים לצורך יישום ההשתלה וקבלת אחיזה איתנה של העצם בשתלים, תידרש הרמת סינוס.

חלוקת הלסת לאזורים

בתכנון של השתלת שיניים בלסת העליונה יחלק הרופא את הלסת לשלושה אזורים:

  • לסת עליונה קדמית– הלסת הקדמית כוללת את החניכיים המהוות בסיס לשיניים הקדמיות, את עצם החך ואת זיזי הלחי אשר מתחברים לעצמות הלחיים, ומקדימה את עצם היתד.
  • לסת עליונה אחורית – הלסת האחורית כוללת את שתי העצמות הסימטריות האחוריות המתחברות ליצירת לסת סימטרית ומתפקדת ונושאת את עצמות הלחיים והסינוסים ואת עצם נקבי האף.
  • לסת עליונה מלאה– הלסת האחורית המלאה כוללת את החיבור והמפרקים בין כלל העצמות הללו, סימטרית ללסת התחתונה (במצב אופטימלי) לצורך מנשך תקין, ובזכות טכנולוגיות מתקדמות ושיטות השתלת שיניים חדשניות מאפשרת ניצול של עצמות הלסת לטובת יצירת גשר להשתלה, במקרים בהם עצמות החניכיים אינן מספקות.

כאשר נדרשים לבצע החלפת סט שיניים מלאה בלסת העליונה ניתן לבצע זאת באמצעות שיטת אול און 6, שיטה המאפשרת לטפל ביום אחד בהחלפת מערכת שיניים מלאה למתאימים באמצעות התקנת 6 שתלים עליהם תולבש מערכת השיניים המלאכותיות.

תכנון של השתלת שיניים לסת עליונה יכלול צילומים פנורמיים מתקדמים, כאשר קיימות כיום טכנולוגיות צילום בתלת ממד, שמספקות לרופא המטפל תמונת מצב מלאה ורחבה, כמו גם חיבור לתוכנות הדמיה, לצורך תכנון ויישום מדויק של השתלת השיניים.

לפני שיקום לסת עליונה
לפני שיקום לסת עליונה
אחרי שיקום לסת עליונה
כתר זירקוניה לפני ואחרי שיקום לסת עליונה בטיפול משולב

תנאים להשתלת שיניים בלסת עליונה

השתלות שיניים מתבצעות בישראל ובעולם קרוב לשני עשורים, ומציגות אחוזי הצלחה גבוהים במיוחד. יחד עם זאת, מדובר בהליך רפואי פולשני, הדורש התאמה למטופל, מה שמחייב תשאול רפואי, בדיקות מקדימות והתתאמה של שיטת ההשתלה על ידי רופא מומחה בתחום ההשתלות.

בין הגורמים הנבחנים לצורך קביעת התאמה להשתלת שיניים:

  • מצב רפואי- מחלות וטיפולים מסוימים עשויים לפגוע בסיכויי ההצלחה של השתלות שיניים בלסת העליונה (והשתלות שיניים בכלל), מה שמחייב התייעצות מוקדמת אל מול רופא השיניים, ולעתים חוות דעת ו/או תוצאות בדיקות מרופאים נוספים.  בין סוגי המחלות אשר מונעות ו/או שוללות במקרים מסויימים ולאחר איבחון רופא את האפשרות להשתלת שיניים: 
    • מטופלים אונקולוגיים– לקוחות אשר חוו מחלה אונקולוגית ועברו הקרנות באזור הצוואר והראש עשויים להימצא כלא מתאימים עקב הפגיעה ברקמות.
    • חולי סוכרת– סוכרת היא מחלה אשר משפיעה על זרימת החמצן בכלי הדם, מה שעשוי לפגוע ביכולת השיקום של החניכיים והלסתות לאחר הליך כירורגי, לרבות השתלת שיניים. השתלות שיניים ניתנות ליישום עבור חולי סוכרת מטופלים ומאוזנים, וכנגד בדיקות נדרשות תקינות.
    • מטופלים מעשנים– שחרור הניקוטין דרך קבע בפה מביא להרס כלי הדם הקטנים, וכתוצאה מכך להפחתת יכולת האחיזה של עצמות החניכיים בשתלים. במטרה להגדיל את סיכויי ההצלחה של השתלות שיניים, מטופלים מעשנים יתבקשו להימנע מעישון במשך מספר שבועות בטרם הטיפול, לשיקום כלי הדם וחיזוק עצם החניכיים, ולא לשוב לעשן לאחר הטיפול. ההחלטה להמשיך לעשן לאחר השתלת שיניים תביא להיחלשות האחיזה ורפיון השתלים בתוך שנים אחדות.
  • צפיפות העצם– צפיפות עצם החניכיים היא תנאי לביצוע השתלת שיניים לצורך אחיזה יציבה ומעטפת של השתל. במקרים רבים, עקב מחלה, חניכיים פגועות, או אובדן שיניים שגרמו להיחלשות העצם- נמצא כי צפיפות העצם בחניכיים אינה מספקת לצורך ביצוע ההשתלה. אין הדבר שולל את האפשרות לביצוע השתלת שיניים למחוסרי עצם, כי אם מחייב תהליך מקדים של השתלת עצם, או לחילופין שיטות השתלה מתקדמות העושות שימוש בעצמות הלסת החזקות יותר על פני עצם החניכיים החלשה.
לפני טיפול שיקום פה, החלפת כתרי מתכת בכתרי זירוקניה
לפני השתלת שיניים בלסת עליונה
החלפת כתרי מתכת ישנים בכתרי זירקוניה אסתטים כולל החלפת מבני מתכת למבנים לבנים
אחרי טיפול השתלת שיניים בלסת עילונה, החלפת כתרי מתכת ישנים בכתרי זירקוניה אסתטים כולל החלפת מבני מתכת למבנים לבנים

צורך בהרמת סינוס

הסינוסים המולקולריים יוצרים חללים במיקומים אסטרטגיים, ולעתים חווים לאורך השנים התרחבות ו/או צניחה, מה שמביא לשינויי גודל ומיקום שעשויים להפריע ליישום ההשתלה. מטבע הדברים לא ניתן למקם שתל תחת סינוס, שכן החלל בעצם לא יאפשר את האחיזה בשתל, מה שמחייב הרמת סינוס.

הרמת הסינוס מתרחשת באמצעות הליך כירורגי ניתוחי- בו מתבצעת הוספה של עצם תחליף עצם בחלקו האחורי של הלסת העליונה, במטרה ליצור בסיס יציב להחדרת השתל הדנטלי. הרמת סינוס מיועדת לספק תוספת של 3-4 ס"מ של עצם יציבה לצורך ההשתלה.

במרפאתו של ד"ר יהונתן צ'יפר צוות מיומן ומנוסה בטיפולי שיקום פה, השתלת שיניים וטיפולים אסתטיים משלימים. אנו נשמח לתת לכם מענה מלא ובסבלנות המירבית. צרו איתנו קשר לשיחת התייעצות.

למידע נוסף מלאו את הפרטים ונחזור אליכם

Picture of ד"ר יהונתן צ'יפר
ד"ר יהונתן צ'יפר

ד”ר יהונתן צ’יפר – הינו דוקטור לרפואת שיניים D.M.D, בעל רישיון מטעם משרד הבריאות בישראל. מוביל בעל ניסיון ידע ומיומנות בתחומי שיקום הפה, אסתטיקה דנטלית והשתלות שיניים. ד"ר יהונתן משלב במרפאתו טיפולי שיניים מתקדמים באמצעות מיקרוסקופ בכך מתאפשרת גישה זעירה שאינה פולשנית. המרפאה מציעה סביבה טיפולית נעימה ומרגיעה, וצוות מרפאה מיומן אשר שם דגש על חוויית השירות של המטופל בכל שלבי הטיפול.

ד"ר יהונתן צ'יפר חבר באגודות רופאי שיניים בארץ בעולם וכן ממשיך לעבור השתלמויות מיוחדות בטיפולי שיניים, השתלות שיניים ושיקום פה.

מידע נוסף

התקשרו אלינו דילוג לתוכן