מהו סדק שן ומהן הסיבות לכך?

השיניים חזקות להפליא, האמייל המרכיב את הציפוי החיצוני של השיניים הוא החומר החזק ביותר בגוף האדם אפילו יותר מהעצמות, יחד עם זאת מסיבות שונות הוא עלול להינזק ולהיפגם ובכך לגרום להופעת סדק בשן ואף לשבר שן. הסדק עלול להופיע בכותרת השן החיצונית (אמייל) וברקמות השן הפנמיות יותר המובילות אל מוך השן המכילות עצבים וכלי דם. סדק בשן עלול להופיע בכל גיל אם כי במבוגרים תופעה זאת נצפית יותר ובמקרים רבים מלווה באי הנוחות הנלוית לכך.

סדקים בשיניים הם בלתי נמנעים למרות חוזקו של האמייל ועלולים להגרם מכמה סיבות עיקריות:

  • חבטה ישירה בשן.
  • שחיקה שיניים והידוק שיניים – ברוקסיזם.
  • הרגלים של לעיסת חפצים ומאכלים קשים באופן קבוע כגון: לעיסת קרח, פיצוח גרעינים ועוד.
  • כתוצאה מלחץ כרוני – שכיח יותר במבוגרים.
  • כתוצאה מחבלה או טראומה – שכיח בקרב ילדים.
  • שיניים עם שחזורים/ סתימות גדולות
  • שיניים שעברו טיפולי שורש – קירות דקים של חומר השן, הרס כותרתי נרחב לאחר סילוק עששת.
  • הפרעות סגר וכוחות לעיסה מופרזים – אי איזון בין השיניים העליונות אל מול השיניים התחתונות עלול לגרום להפעלת לחץ מוגבר על שן מסויימת ובכך גובר הסיכוי להיווצרות סדק בשן. כך גם בעניין חסר של שיניים בצד אחד, יגרום להעברת עומסי הלעיסה לצידו השני של הפה.
תוכן עניינים
שן סדוקה לפני אחרי

סוגי סדקים בשיניים

סדק בשן יכול להופיע בכל אחת מהשיניים בפה, בשיניים קדמיות ובשיניים טוחנות אחוריות. כמו כן עלול להופיע סדק בשן לאחר טיפול שורש, או מתחת לכתר בשיניים שעברו שיקום וכך גם בשיניים עם סתימות גדולות ונרחבות, כאשר קירות השיניים דקות ומופעל עליהן לחץ רב. הסדק עלול להופיע במיקומים שונים: בכותרת השן, בתלולית, בשורש או סדק מלא (מכותרת השן ועד השורש).

  • סדק בשן קדמית – השיניים הקדמיות פגיעות במיוחד כשמדובר בחבלה ולכן זאת הסיבה הנפוצה ביותר לסדק בשן קדמית. בעת נפילה השיניים הקדמיות סופגות את מלוא עוצמת המכה. סדק בשן קדמית שכיח יותר בקרב ילדים קטנים שכן נוטים לקפץ ולהשתולל ובאופן בלתי נמנע – ליפול ולהיחבל. כמובן שסדק שן עלול להגרם גם אצל מבוגרים, ובמקרה של חבלה יש להגיע למרפאת השיניים לבדיקה ואבחון מהות הסדק וטיפול על פי הצורך.
  • סדק בשיניים טוחנות אחוריות – נפוץ מאוד בהתחשב בעובדה שאלו שיניים שאחראיות על טחינת המזון ומופעלים עליהם כוחות ולחצי לעיסה מרובים. זאת ועוד, מיקומן האחורי של השיניים מקשה על הגיינה ונקיון מייטבי שלהן ועלולה להתפתח בהן עששת ובעקבות כך גובר הסיכוי להופעת סדק בשן טוחנת ואף לשבר. הפעלת כוחות לעיסה מופרזים על סתימות גדולות ונרחבות בשיניים טוחנות הם סיבה נוספת להיווצרות סדקים בשן, ככל שהסתימה גדולה יותר כך גובר הסיכוי לסדק.
  • סדק בשן לאחר טיפול שורש בעקבות הרס כותרתי נרחב. נותר מעט חומר שן בריא, קירות השן התומכות הופכות לדקות יותר והסיכוי לסדקים גובר.
  • סדק בשן עם כתר – בדרך כלל מדובר בשן שעברה טיפול בעבר ועלולה להיות מעט יותר פגיעה משיניים אחרות. לעיתים עלול להופיע כאב או מראה של פס כהה בקו החניכיים. אם יש חשד כי מדובר בסדק, רופא השיניים יסיר את הכתר ובכך יאפשר גישה ישירה ופרטנית לצורך אבחון וטיפול על פי מהות הסדק.

מיקום סדק השן

  1. סדק כותרתי – נוצר בכותרת השן המהווה את החלק הנראה לעין ועד קו החניכיים. הסיבה העיקרית לסדקים כותרתיים טמונים בחבלה או כוחות לעיסה מופרזים.
  2. סדק תלוליתי – שבר בתלולית אופייני בדרך כלל בשיניים אחוריות (מלתעות וטוחנות). אינו מגיע לשורש מופיע בכותרות השיניים ועד האמייל מתחת לחניכיים. לרוב קשה לזיהוי בעיקר כי נמנה עם ספטומים דומים לאלה של בעיות שיניים אחרות.
  3. סדק שורשי – סדק שנוצר ברקמות השן העמוקות יותר (מוך השן) והשורש.
  4. סדק מלא – מדובר בסוג סדק הנרחב ביותר הנמשך לאורך כל אורכה של השן כלומר, מכותרת השן ועד השורש.

תסמינים שיכולים להעיד על סדק בשן

סדק בשן עלול להוביל לכאב, רגישות, דלקת ואף לאובדן השן. מחקרים שונים מעידים כי ישנה נטייה גבוהה יותר לסדקים בשיניים בשיניים שעברו טיפולי שורש, ושיקום לדוגמא: מבנים וכתרים. התסמינים הם מגוונים ועלולים להעיד על אופי הסדק. רגישות לשינויי טמפרטורת קור וחום תאפיין תגובה לסדק בכותרת השן. סדק אורכי לאורך השורש יתאפיין בתסמינים כמו פצע מוגלתי, דלקת ונפיחות בחניכיים.

  • כאב חד ומהיר בשן ויטלית (חיה) בעת לחיצה או לעיסה – תזוזה של הקירות הצמודים מורגשת בחלק הפנימי והחי של השן (מוך השן המכיל עצבים).
  • כאב חד בשן לא ויטלית (לא חיה) – שן לאחר טיפול שורש היות והשן מוקפת ברקמת חניכיים ועצם, בעת לחיצה או לעיסה תזוזות זעירות ובלתי סימטריות גורמות לתחושת כאב חדה באזור העצם החובק את השורש הסדוק.
  • רגישות מוגברת לחום וקור.
  • קושי למקם את אזור הכאב.
  • פצע מוגלתי בחניכיים.
  • נפיחות בחניכיים.

איך מאבחנים סדק בשן?

אבחון סדק בשן מתבצע על ידי רופא השיניים באמצעות מספר דרכים:

  1. בדיקה קלינית – בדיקה דנטלית בעזרת זכוכית מגדלת, במהלכה הרופא מסתכל על השיניים במבט ישיר באמצעותה ניתן לזהות בעיקר סדקים משמעותיים וברורים או סימנים מחשידים המעידים על סדק למשל שינויים בגוון השן.
  2. שימוש במיקרוסקופ דנטלי – מדובר באבחון מתקדם יותר, בשיטה זו נעשה שימוש באמצעות מקור אור חזק ומיקרוסקופ דנטלי בעל הגדלה של פי 40, באמצעותו ניתן לזהות סדק בשן שלא נראה בעין גלויה, בעיקר סדקים שנמצאים בכותרת השן. כמו כן, שימוש באמצעות מכשור עדין ודקיק יותר יאפשר גישה להתבוננות ואבחון בחלקי השן מתחת לחניכיים.
  3. צילום רנטגן – לא תמיד משקף סדקים, בעיקר כשמדובר בסדקים קטנים ובסדקים בכותרת השן (אמייל). במקרים מסויימים צילום רנטגן עשוי לשקף בעיקר סדקים גדולים או עדות לסדקים באמצעות הצללה באזור הסמוך להמצאות הסדק. בצילום רנטגן ניתן לזהות בעיקר סדקים אורכיים, אולם יש קושי בזיהוי ואבחון סדקים שמקבילים לזוית הצילום והם עלולים לא להתגלות. במקרה של חשד לסדק מתחת לכתר, כאשר צילום רנטגן אינו מאפשר זיהוי, יש להסיר את הכתר ולבצע בדיקה פרטנית וקפדנית לזיהוי הסדק.
  4. מקל נשיכה מפלסטיק – אחד מאמצעי האבחון המסורתיים לזיהוי ואבחון שן סדוקה הוא על ידי נשיכת מקל מפלסטיק. אם קיים סדק או שבר, השן תגיב בכאב חד, והסיבה לכך היא תזוזה של צדי הסדק המורגשת בעצבים או בעצם בעת שחרור נשיכת מקל הפלסטיק.

האם חייבים לעקור שן עם סדק?

סדק עלול להפוך עם הזמן לשבר מלא, אבחון וטיפול מוקדם של הסדק יגדיל את הסיכוי להצלת ושימור השן. שימור או עקירת השן תלויים במספר פרמטרים: עומק הסדק, מיקומו ונתיב כיוונו. אם מדובר בסדק כותרתי רדוד אשר עלול לגרום לשבירה של תלולית או כותרת השן אז זהו מצב המאפשר שימור השן באמצעות אבחון וטיפול מתאים לסוג הסדק. אולם, סדק בשן הנוצר מתחת לקו החניכיים – בשורש, מייעד את השן לעקירה משום שלא ניתן לטפל בשורש סדוק. שן לאחר עקירה תשוקם בעתיד באמצעות שתל דנטלי או גשר.

כיצד אפשר למנוע או להפחית הופעת סדקים בשיניים?

  • סד לילה מונע שחיקת שיניים (ברוקסיזם) הגורמת לסדקים ושברים בכותרות השן ובשורשים.
  • שימוש בסד הגנה ספורטיבי למניעה מפגיעה וחבלה בשיניים בזמן פעילות ספורטיבית כגון כדורסל, ג'ודו וכו'
  • המנעות מהרגלים של לעיסת מאכלים וחצפים קשים כגון: לעיסת קרח, כסיסת ציפורניים, לעיסת קיסם.
  • המנעות מלעיסה בצד אחד של הפה פיזור כוחות ולחצי הלעיסה.
  • טיפולי שיניים שמרניים ומשקמים יקטינו את החשש להיווצרות סדקים ושברים ואף ימנעו מצב של אובדן השן ועקירתה. לדוגמא: סילוק עששת וביצוע שחזרים/ סתימות יקטין את החשש לסדק בשן ולקריסתה.
  • ביצוע כתר בשיניים עם סתימות עמוקות ורחבות יקטין את הסיכוי לסדק. מאחר והסיבה לסדקים כותרתיים טמון בכוחות לעיסה מופרזים ככל שהסתימה בשן גדולה יותר כך גובר הסיכון לסדק ולשבר.
  • ביצוע כתר לשן שעברה טיפולי שורש קירות דקים של חומר השן, הרס כותרתי נרחב לאחר סילוק עששת. השן עלולה לאבד מהחוזק המבני שלה ולכן הכתר מגן על השן.
  • איזון סגר – איזון בין השיניים העליונות אל מול השיניים התחתונות, פיזור והפחתת לחץ על שן מסויימת ימנעו סדק בשן.

סדק בשן טיפול: איך מטפלים בשן סדוקה?

אופציות הטיפול בשן סדוקה עשויות להיות מגוונות. הן תלויות בנזק שנגרם לשן ובמקרים מסויימים ייבוצעו בשיטת אלימינציה.

סדק בשן אינו יכול לרפא את עצמו וללא טיפול מתאים עלול להעמיק ולהרחיב את הסדק, חיידקים עלולים לחדור פנימה אל עומק השן וליצור זיהום ובכך להעמיד את השן כולה בסכנה. אופי וסוג הטיפולים יהיה תלוי בהיקף הסדק המשקף את עומקו, מיקומו, ונתיב כיוונו. סדקים רדודים ושטחיים בשכבה החיצונית של השן יטופלו באמצעות סתימה לבנה מחומר מורכב או ציפוי חרסינה בעוד שסדקים עמוקים בשכבות השן הפנימיות המכילות את מוך השן – עצבים וכלי הדם, ידרשו טיפול מעמיק יותר כגון: טיפול שורש וכתר שיחבוק את השן ויגן עליה. כמו כן, כתר עשוי לעכב את התקדמות הסדק.

יש לציין כי במקרים מסויימים גם באמצעות טיפול, בלתי נמנע יהיה להיפטר לגמרי מתסמינים של תסמונת שן סדוקה למשל, שן לאחר טיפול שורש – תנוטרל הרגישות לשינויי טמפרטורה אולם ישנה אפשרות שעדיין תגיב ללחץ. ובמקרים חמורים יותר של סדק שהתפתח מתחת לקו החניכיים – שורש השן, יש צורך בעקירת השן, ובהמשך שיקום השן יתבצע באמצעות שתל דנטלי או בגשר.

סדק בשן הוא מצב שכיח מאוד כאשר הכותרת נחלשת כתוצאה מעששת, חבטה, הידוק שיניים וכו' היא עלולה להישבר. כותרת השן עשויה להישאר צמודה או להינתק מהשן. הטיפול האידיאלי למצב זה יהווה את אחד מהאופציות טיפוליות הבאות, כאשר בשיניים קדמיות ניתן לשלב פתרונות מתחום אסתטיקה דנטלית:

  • סתימה לבנה מהווה פתרון לסדקים קטנים ורדודים בכותרות השיניים הקדמיות מעין "בונדינג", באמצעות שימוש בחומרים מורכבים של סתימה לבנה מתבצע מילוי וציפוי הסדק.
  • ציפוי שיניים חזיתות חרסינה דקיקות המודבקות על השכבה החיצונית של השיניים הקדמיות. נועדו לטובת שיחזור והשלמת שן שבורה, שיניים שנסדקו, ושינוי בגוון השן. ציפוי חרסינה מעניק פתרון אסתטי ותפקודי ושרידותו נשמרת לאורך שנים רבות.
  • השלמת שן שבורה באמצעות סתימה לבנה מחומר מורכב ועמיד – קומפוזיט מילוי השן תוך התאמת הגוון המדוייק לחומר השן, מאפשר פתרון פשוט ומהיר להשלמת שן שבורה באופן מינורי.
  • טיפול שורש וכתר חרסינה מהווה פתרון כשמדובר בסדקים עמוקים ומשמעותיים שהגיעו לרקמות הפנימיות של השן המערבות את לישכת המוך המכילה כלי דם ועצבים. לאחר טיפול שורש יבוצע כתר חרסינה מעין "כובע" החובק את השן ומעניק לה ייצוב והגנה ובכך עוזר לשמור על חוזקה.
  • אינליי / אונליי שיחזורי חרסינה מיועדים בעיקר לאזורי שיניים טוחנות אחוריות במצב של שבר של שן טוחנת או שבר של תלולית, עששת נרחבת או שחזורי שיניים עמוקים ונרחבים. עמידים ללחצי לעיסה ובכך עשויים למנוע סדקים בשיניים אחוריות.
  • שתל דנטלי או גשר האופציה האידיאלית לשיקום שן אבודה היא שתל דנטלי. כאשר מדובר בסדק שהתפתח מתחת לקו החנכיים באזור שורש השן לא ניתן להציל את השן משום שלא ניתן לטפל בשורש סדוק. השן תהיה מיועדת לעקירה ועדיף בהקדם, וזאת על מנת לוודא שחיידקים לא ימשיכו בפעילותם ויזהמו את העצם הסובבת את השן. בהמשך, שיחזור השן יתבצע באמצעות שתל דנטלי או גשר.

למידע נוסף מלאו את הפרטים ונחזור אליכם

Picture of ד"ר יהונתן צ'יפר
ד"ר יהונתן צ'יפר

ד”ר יהונתן צ’יפר – הינו דוקטור לרפואת שיניים D.M.D, בעל רישיון מטעם משרד הבריאות בישראל. מוביל בעל ניסיון ידע ומיומנות בתחומי שיקום הפה, אסתטיקה דנטלית והשתלות שיניים. ד"ר יהונתן משלב במרפאתו טיפולי שיניים מתקדמים באמצעות מיקרוסקופ בכך מתאפשרת גישה זעירה שאינה פולשנית. המרפאה מציעה סביבה טיפולית נעימה ומרגיעה, וצוות מרפאה מיומן אשר שם דגש על חוויית השירות של המטופל בכל שלבי הטיפול.

התקשרו אלינו דילוג לתוכן