השתלת עצם

השתלת עצם הוא טיפול המיועד למצבים שבהם יש צורך לבצע השתלת שיניים, אך בעצם הלסת חסרה עצם בכמות הנדרשת כדי לקלוט ולתמוך בשתל הדנטלי. במקרה של חוסר עצם יש להכין תשתית טובה של העצם שלתוכה אפשר יהיה להחדיר את השתלים. המחסור בעצם עלול להיגרם מגורמים שונים כמו דלקת סביב השמן שגרמה לספיגת העצם, מחלת חניכיים, אובדן שיניים ואובדן יחסי של העצם התומכת בשן, לאחר טראומה כמו תאונה או חבלה, לאחר ניתוח להסרת גידול ועוד.

הסיבות למחסור בעצם הלסת

בחלק גדול מהמקרים אובדן שן מוביל גם לאובדן של חלק מהעצם שתומכת בה. תהליכים של ספיגת עצם הלסת מתרחשים באופן משמעותי במיוחד במצבים של מחלת חניכיים, וגם לגנטיקה יש חלק בהיווצרות מחסור בעצם חשובה זו.

עוד סיבות אפשריות לצורך בהשתלת עצם לסת הן קרבה של רכס העצם אל הסינוס שנמצא מעל השורשים של השיניים שבלסת העליונה, ניתוח שמיועד להסיר גידול בחלל הפה וגם טיפולים שונים לריפוי נזקי טראומות (למשל אחרי תאונה).

במצב שבו עצם הלסת לא חזקה מספיק ויציבה מספיק, ובהתאם אין לה את היכולת לקלוט שתלים, נדרשת כל קודם השתלת עצם ורק לאחר מכן יורכבו השתלים. במקרים מסוימים ימליץ רופא השיניים על השתלת עצם מיד לאחר עקירה – בדרך זו נמנעת מלכתחילה ספיגת העצם ולמעשה הגוף יוכל לשמר את רכס העצם כך שבבוא העת הכנסת שתל תתבצע בקלות ובמהירות. השתלה מיד לאחר עקירה מתאפיינת בדרך כלל באפקטיביות רבה יותר בהשוואה להשתלה מאוחרת יותר, לאחר שהעצם כבר איבדה חלק מהנפח שלה.

מהי השתלת עצם?

מדובר בפעולה ניתוחית שמטרתה הגדלת נפח עצם הלסת, בעיקר בממדי רוחב הלסת ואורכה, כהכנה להשתלות. לעיתים תוספת נפח העצם נעשית על חשבון חללים כגון חללי הסינוס בלסת העליונה, ולעיתים כתוספת לשם הארכה והרחבה של רכס עצם קיים. הפעולה נדרשת בכ-30% ממקרי השתלות השיניים, וזאת מכיוון שיציבות השתל תלויה בכמות העצם הסובבת אותו (Contact Implant to Bone – BIC).

סוגים של תחליפי עצם

יש סוגים שונים של חומרים המשמשים להשתלת העצם. עצם עצמית הנלקחת מפיו של המטופל, עצם מלאכותית ועצם ממקור חי, מפרה או אדם הנקנית ב"בנק עצם".

  1. עצם עצמית נחשבת למקור הטוב ביותר להשתלה. את העצם לוקחים מאזור אחר בפיו של המטופל, ולכן יש זהות מקסימאלית בין מקור העצם לבין העצם שאליה היא  צריכה להתחבר. סיכוי ההשתלה בעצם העצמית הם הטובים ביותר. לצד היתרונות הרבים יש גם חסרונות, כמות העצם מוגבלת והוצאתה מחייבת פתיחה כירורגית במקום נוסף בפה, פתיחה העלולה להיות כרוכה בסיכונים כמו פגיעה בעצב, שטפי דם, זיהום, נפיחות ועוד.
  2. עצם אדם מתרומה, עצם שנלקחה מאדם אחר, כתרומה. היתרון הוא שאין צורך בהליך כירורגי של לקיחת עצם מהמטופל/ת, ומאחר שמדובר בעצם של אדם סיכויי הקליטה טובים.
  3. עצם מלאכותית היא עצם שקונים אותה מחברות המייצרות תחליף עצם. העצם המלאכותית נמצאת בכמויות בלתי מוגבלות, אין צורך בפתיחה כירורגית של מקום נוסף בפה, אך סיכויי ההיקלטות שלה נמוכים מאשר סיכויי ההיקלטות של העצם העצמית.
  4. עצם מהחי נלקחת מבעל חיים והיא עוברת עיבוד והסרה של כל החלק האורגני שבה ולכן אין סיכונים של זיהום.

 

הבחנה נוספת היא בהתאם לאופן ביצוע הפעולה, כשהאפשרויות הן הרמת סינוס פתוחה והרמת סינוס סגורה. הרמת סינוס פתוחה מתאימה למצבים שבהם גובהה של עצם הלסת העליונה הוא עד 5-7 מ"מ. במקרים אלה יש צורך בחתך גדול יחסית בחניכיים. הרמת סינוס סגורה מתבצעת כשגובה העצם בלסת העליונה הוא 7 מ"מ ומעלה, בהתאם הצורך בעיבוי העצם מצומצם יחסית ועל כן ההליך פשוט יותר וקל יותר.

 

מיהם המועמדים האידיאליים להשתלות עצם?

בכל מקרה שנוצר בו צורך בהשתלת עצם מתבצעות בדיקות שונות כדי לוודא שהליך כירורגי דנטלי זה אכן מתאים לאדם. התנאי העיקרי הוא בריאות כללית תקינה, כדי לוודא שהגוף יוכל להתאושש מההשתלה. בנוסף, בדרך כלל אצל מטופלים צעירים יחסית אחוזי ההצלחה גבוהים יותר, אם כי מומחה מיומן בתחום יכול להבטיח עצם חזקה ובסיס איתן להשתלת שיניים גם לאנשים מבוגרים יותר – להבטיח ולקיים.

איך מתבצע הניתוח?

לפני הניתוח יידרש המטופל לבצע מספר צילומי פה, לבקר אצל השיננית כדי להסיר את האבנית מהפה ולסלק את מוקדי הזיהום והעששת מפה. על המטופל לדווח לרופא על ההיסטוריה הרפואית שלו ועל התרופות שאותן הוא לוקח באופן קבוע.

ניתוח להשתלת עצם נמשך בין ארבעים וחמש דקות לבין שעה וחצי. הטיפול מתבצע בהרדמה מקומית ורק במקרים מורכבים יבחר הרופא באופציה של הרדמה מלאה.

במהלך הניתוח חושף הרופא את עצם הלסת, משתיל את ה"עצם החדשה" ותופר את אזור הניתוח. תהליך ההחלמה הראשונה נמשך כשבועיים ולאחר שהמקום החלים צריך להמתין תשעה עד עשרה חודשים עד לבניית העצם מחדש.

השתלת עצם - סיכויים וסיכונים

סיכויי ההצלחה של הטיפול גבוהים מאוד, בין 90-95 אחוזי הצלחה. במקרים בודדים ייתכנו סיבוכים וסיכונים כמו זיהום, חשיפה של העצם ותזוזה מהמקום, ולחץ חיצוני על העצם המושתלת. במקרים נדירים כמות העצם הנדרשת להשתלה לא תספיק גם לאחר הטיפול ואז יהיה צורך להוסיף שכבת עצם נוספת.

כמו כל טיפול כירורגי גם השתלת עצם עלולה להיות מלווה בתופעות לוואי כמו נפיחות, דימומים ושטפי דם על עור הפנים הסמוך למקום הניתוח. רוב תופעות הלוואי אמורות לחלוף ללא טיפול רפואי. במקרים שבהם ההרדמה המקומית אינה מתפוגגת או שהמטופל חש בירידה בתחושה במקום ההשתלה, יש לפנות בדחיפות אל הרופא המטפל.

החלמה אחרי השתלת עצם

תופעות הלוואי העיקריות אחרי השתלת עצם הן נפיחות, כאב מסוים וגם שטפי דם נקודתיים. תיתכן גם תחושה מעט מוזרה בפה, ובכל מקרה התופעות הנ"ל מתפוגגות בהדרגה מעצמן. לאחר 10 ימים עד שבועיים מוסרים התפרים ולמעשה ניתן לחזור לשגרה מלאה. פרק הזמן הנדרש עד לבנייתה של העצם מחדש באופן מושלם הוא מספר חודשים, בהתאם למאפיינים הספציפיים של כל מטופל ומטופלת.

 

האם ניתן לבצע השתלת עצם במשולב עם השתלת שיניים?

בהחלט כן. מקרים רבים של "הרמת סינוס" יכולים להתבצע במשולב עם התקנת השתל. כך גם לגבי מקרים של עקירות והשתלות מיידיות עם עיבוי עצם סביב השתל, המבוצעות בעיקר באזורים הקדמיים של הלסתות. הסיבה לכך היא חשיבות השיניים הקדמיות מבחינה אסתטית והרצון להימנע ככל האפשר משימוש בשחזורים נשלפים. נוסף על כך, העומס המוטל על השיניים החותכות נמוך יחסית, ולכן בשנים האחרונות התפתחה שיטת ההשתלה המיידית) המשווקת לעיתים כ”שתל ביום אחד״. בידיים מיומנות ובשימוש בשתלים ובתחליפי עצם איכותיים, אפשר לקבל תוצאות אסתטיות מעולות, אם כי לא כל מקרה מתאים לשיטה.

כיצד ניתן להימנע מהשתלת עצם מורכבת?

סוף מעשה במחשבה תחילה. במקרים רבים אפשר להימנע מהצורך בהשתלת עצם על ידי שימוש מושכל בנפח העצם הקיימת ובפעולות שמטרתן "שימור רכס" ומניעת אובדן נפח עצם כהכנה להשתלות. שימוש בשתלים המותקנים בזווית של עד 45 מעלות הפך נפוץ מאוד בשנים האחרונות כאמצעי מוצלח להימנעות מהצורך ב"הרמת סינוס" בלסת העליונה ומבניית רכסים אחוריים בלסת התחתונה. במקרים חריגים שבהם נפח העצם נמוך ביותר, ניתן להשתמש בעצם הזיגומטית (עצם הלחי) כמאחזת לשתלים דנטליים. תכנון תלת ממדי ממוחשב של מיקום השתלים מאפשר ניצול מרבי של נפח העצם הקיימת תוך דיוק רב.

בנוסף פותחו שתלים קצרים או צרים. שתל מהפכני של חברת Dental Zimmer הנקרא MetalTM Trabecular מאפשר בניית עצם לתוך
השתל ולא רק סביבו, מה שמגדיל מאוד את שטח המגע בין השתל לעצם ומייצב אותו. הצורך בהשתלת עצם בביצוע שתלים הוא הסיבה לעלייה משמעותית בכאב בזמן הטיפול ולעלייה במחיר הטיפול. התקדמות בטכנולוגיות השתלים, בתחליפי העצם ובשיטות לבניית העצם תוביל לשיפור בפרמטרים אלה בשנים הקרובות. חשוב לזכור שצפיפות העצם חשובה מכמותה. במקרים מסוימים כמו אוסטאופורוזיס חמור, נפח עצם גדול לא יספיק לתמוך בשתלים.

אתם שואלים, דר יהונתן צ'יפר עונה!

השתלת עצם היא תהליך שנועד לשפר באופן משמעותי את סיכויי הצלחה של היקלטות השתל בעצם הלסת. במקרים בודדים התהליך אינו מושג בשל זיהומים, לחץ חיצוני על העצם המושתלת, חשיפה של העצם ותזוזה שלה. כדי למרב את סיכויי ההצלחה של הטיפול חשוב לבחור רופא שיניים מומחה שצבר ידע, ניסיון רב, מיומנויות קליניות ורמת ביצוע גבוהה.

 תקופה ההחלמה הראשונה, עד להחלמת האזור, נמשכת כשבועיים. לאחר סיום הטיפול יש להמתין בין תשעה עד עשרה חודשים עד אשר תהליך בניית העצם החדשה מסתיים, תלוי בסוג העצם ובמיקומה. כאשר העצם המושתלת נלקחת ממקור עצמי, תהליך בניית העצם מהיר יותר ונמשך בין שלושה לארבעה חודשים.

מרבית התרופות אינן מונעות את הטיפול, אך יש מספר תרופות בודדות המהוות סיכון ועלולות לגרום לנמק העצם. חשוב לדווח לרופא לפני הטיפול על התרופות שאותם אתם נוטלים, לפעמים יבקש הרופא להפסיק את נטילת התרופות לזמן מסוים ולעתים הוא יורה על הקטנת המינון.

יכולות להיות מספר תופעות לוואי החולפות כעבור מספר ימים. בכל מצב שבו תופעות הלוואי אינן חולפות כעבור מספר ימים, יש לפנות לרופא המטפל. נפיחות ושטפי דם על פני העור סמוך למקום הניתוח. הנפיחות אמורה לחלוף כעבור חמישה עד עשרה ימים ושטפי הדם חולפים כעבור שבועיים בממוצע. לעתים יחוש המטופל בחסר תחושה במקום או בהרגשה כי ההרדמה המקומית אינה מתפוגגת. במקרים אלו יש לפנות בדחיפות לרופא.

לסיכום, טיפולי השתלת עצם הם טיפולים נפוצים בעלי סיכויי הצלחה רבים. כמו בכל טיפול רפואי, גם בהשתלת עצם המפתח להצלחת הטיפול הוא הבחירה הנכונה של הרופא. במרפאת ד"ר יהונתן צ'יפר מצוידים בציוד החדיש ביותר ומתעדכנים בכל הפיתוחים והשיטות העדכניות בתחום.

למידע נוסף השאירו פרטים

נכתב ע"י ד"ר יהונתן ציפר בעל רשיון מטעם משרד הבריאות לישראל
Picture of ד"ר יהונתן צ'יפר
ד"ר יהונתן צ'יפר

ד”ר יהונתן צ’יפר – הינו דוקטור לרפואת שיניים D.M.D, בעל רישיון מטעם משרד הבריאות בישראל. מוביל בעל ניסיון ידע ומיומנות בתחומי שיקום הפה, אסתטיקה דנטלית והשתלות שיניים. ד"ר יהונתן משלב במרפאתו טיפולי שיניים מתקדמים באמצעות מיקרוסקופ בכך מתאפשרת גישה זעירה שאינה פולשנית. המרפאה מציעה סביבה טיפולית נעימה ומרגיעה, וצוות מרפאה מיומן אשר שם דגש על חוויית השירות של המטופל בכל שלבי הטיפול.

טיפולים נוספים

התקשרו אלינו דילוג לתוכן