שתלים דנטליים

שתלים דנטליים הם התשובה שהרפואה המודרנית מציעה לאנשים רבים אשר איבדו את שיניהם הטבעיות עקב בעיות בריאות, חבלות תאונות ועוד. שתל דנטאלי הוא הפתרון המאפשר לכל חסרי השיניים להמשיך ולתפקיד בפה בריא, אסתטי ומלא שיניים. שתלים דנטליים הם אחת מהמצאות החשובות ביותר בתחום רפואת השיניים. הם מחזירים לכל חסר שיניים את יכולות התפקוד של הפה, את כושר הלעיסה, את המראה האסתטי, את ההגייה הברורה ואת החיוך!

מהו שתל דנטלי?

שתל דנטלי הוא בורג טיטניום המוחדר לעצם הלסת ומחליף את שורש השן הטבעית. לשתלים הדנטליים יש שתי צורות נפוצות, שתלים בעלי צורה קונית ושתלים בעלי צורה צילנדרית. לכל צורה יש את היתרונות והחסרונות, רופא שיניים מקצועי ומיומן ידע לבחור עבורכם את הצורה המתאימה ביותר.

שתלים דנטליים מושתלים בניתוח לתוך הלסת, ומשמשים כבסיס לשיניים מלאכותיות כמו כתרים, גשרים או תותבות. הם מותאמים באופן מושלם לחלל הפה של המטופל ומתפקדים כשיניים טבעיות. אחוזי ההצלחה של השימוש בשתלים הדנטליים גבוהים מאוד ועומדים על כתשעים עד תשעים וחמישה אחוזים. נתוני הסטטיסטיקה מעידים כי השתלים מחזיקים מעמד מעל לעשרים שנה.

הדגמת הליך השתלת שיניים
תוכן עניינים

חשיבות הטיפול

איבוד שן עלול להוביל לסיבוכים כגון איבוד עצם מהיר, דיבור לקוי ודפוסי לעיסה משתנים, המשפיעים על איכות החיים והבריאות של האדם. שתלים דנטליים נועדו לתת מענה לתרחישים אלה, הם מקלים על הסיבוכים ומשחזרים את השן האבודה. הם מורכבים מגוף שתל ואבזור, התומכים בשיניים המלאכותיות המחוברות, משפרים את יכולת הלעיסה של המטופל וכן את המראה האסתטי. 

מי מועמד מתאים לניתוח שתל דנטלי?

  • אנשים עם צפיפות עצם מספקת בלסת 
  • על המועמדים להיות בריאים ממחלות חניכיים. מי שסובל מבעיות בריאות הפה צריך לטפל בהן לפני טיפול השתלת שיניים.
  • חולי סוכרת, חולי סרטן, חולים כרונים הנוטלים באופן קבוע סטרואידים, חולי לב המקבלים טיפול באמצעות נוגדני קרישה
  • מעשנים כבדים ובעלי עצם שאינה מתאימה להשתלה, לא יומלצו על ידי הרופאים כמועמדים להשתלת שיניים.

איך נראה שתל דנטלי?

שתלים דנטליים הם ברגים מתוחכמים המורכבים משלושה מרכיבים עיקריים:

  1. גוף שתל – עשוי בדרך כלל מטיטניום או זירקוניום. פועל כשורש השן ומספק תמיכה יציבה. מוכנס בניתוח לתוך עצם הלסת.
  2. 2. Abutment – עשוי בדרך כלל מטיטניום, זהב או פורצלן. משמש כחיבור בין גוף השתל לשן התותבת. מחובר לגוף השתל לאחר שהרקמה הסובבת החלימה.
  3. שן תותבת או כתר – ניתן לייצר מחרסינה, זירקוניה או חומרים דנטליים אחרים מחקה את המראה והתפקוד של שן טבעית. מותקן על Abutment.

כיצד מתבצעת השתלת שיניים?

טיפול השתלת שיניים מתבצע במספר שלבים:

שתל דנטלי חלקים
  1. ייעוץ ותכנון, בדיקה מקיפה, סקירת היסטוריה רפואית ותכנון טיפול.
    – ביצוע הדמיה כמו צילומי רנטגן או סריקות CT להערכת איכות וכמות העצם.
  2. עקירת שיניים (במידת הצורך), הסרת השן הפגומה או הרקובה. במקרים מסוימים עשויים לאפשר הנחת שתל מיידית לאחר העקירה.
  3. השתלת עצם (במידת הצורך למי שחסרה עצם) ביצוע ניתוח לצורך עיבוי צפיפות העצם בלסת, אם לא מספיקה. הליך זה דורש מספר חודשים של ריפוי לפני השתלת השתל.
  4. מיקום השתלים, החדרה כירורגית של גוף השתל לעצם הלסת. הצבת שיקום זמני במידת הצורך.תקופת ריפוי של 3 עד 6 חודשים לאוסאואינטגרציה (שילוב השתל עם העצם).
  5. מיקום התמיכה, הצמדת הקישור לגוף השתל לאחר ריפוי. תקופת ריפוי מינורית לרקמת החניכיים מסביב לאבוטנט.
  6. מיקום שיניים תותבות/ כתרים, ייצור והצמדה של השן המלאכותית שנוצרה בהתאמה אישית.
  7. טיפול ומעקב לאחר ניתוח, הקפדה על הוראות טיפול לאחר הניתוח כדי להקל על הריפוי. בדיקות שיניים סדירות למעקב אחר השתל ובריאות הפה הכללית.

סוגי שתלי שיניים

שתלים דנטליים הם התקנים העשויים ממתכת אצילה, מתכת שאינה יוצרת תגובה כימית עם הגוף והגוף אינו דוחה אותה. השתל הוא מעין "דיבל" בין הברגה כפולה. ההברגה החיצונית משמשת לעיגון השתל לעצם הלסת וההברגה הפנימית משמשת לעיגון אביזרים חיצוניים לשתל כמו למשל הכתר.

יש שני סוגי שתלים עיקריים. שתל בצורה קונית, שתל אשר נעשה צר בבסיסו, ושתלים צילנדריים. כל השתלים מחורצים בדרכים שונות, יש שתלים בעלי חריצים עמוקים, יש בעלי חריצים סיבוביים, אלכסוניים ועוד. השתל חייבים להיות עם חריצים כדי שעצם הלסת המקבלת אותם תוכל  להיאחז בחריצים ולהטמיע אותם בתוכה.

  1. שתלים אנדוסטליים – אלו הם הסוג הנפוץ ביותר של שתלים דנטליים, הממוקמים ישירות לתוך עצם הלסת. עשוי בדרך כלל מטיטניום, בצורת ברגים קטנים. אידיאליים עבור רוב החולים עם בריאות כללית ובריאות הפה טובה.
  2. שתלים תת-פריוסטליים Subperiosteal – שתלים אלו ממוקמים מתחת לחניכיים אך מעל עצם הלסת. מתאימים ביותר למטופלים עם עצם לסת רדודה או למי שמעדיפים הליך פחות פולשני.
  3. שתלים זיגומטיים, אלו הם הסוג הפחות נפוץ, ממוקמים בעצם הלחי במקום בעצם הלסת. הם אופציה למטופלים עם איכות או כמות לא מספקת של עצם הלסת. שימוש בשתלים אלה הינו מורכב יותר ובדרך כלל נחשב רק כאשר אפשרויות אחרות אינן מתאימות.
  4. מיני שתלים דנטליים (MDIs) – הם מאפשרים את החדרת השתלים מיד לאחר תהליך העקירה  ללא צורך בהמתנה של מספר חודשים עד להחלמת אזור ההשתלה. שתלי המיני מתאימים לכל מי שיש לו מספיק עצם בלסת היכולה לייצב ולקלוט היטב את השתלים.
  5. שתלי all on 4/6 – שתלים מוטים עד 45º בחלק האחורי.מתאימים ללסת מלאה אשר נתמכת על ארבעה שתלים או שישה שתלים בלבד, מה שמבטל את הצורך בשתלים בודדים לכל שן.

בעת בחירת סוג השתלת השיניים, מספר גורמים כגון בריאות השיניים של המטופל, צפיפות עצם הלסת, העדפה ותקציב משחקים תפקיד מכריע. התייעצות יסודית עם רופא שיניים חיונית על מנת לקבוע את סוג השתל המתאים ביותר, להבטיח תוצאות מיטביות והצלחה ארוכת טווח.

שתלים ייחודיים

עד לפיתוחם של שתלים אלו, מטופלים רבים נמצאו לא מתאימים לטיפול השתלת שיניים והיו נאלצים להסתפק בפתרונות מסורתיים ופחות מתקדמים (כמו שיניים תותבות) על מנת לשמור על יכולת התפקוד של הפה. כיום, הודות לפיתוח שתלים אלו, מטופלים רבים יכולים לעבור את הטיפול וליהנות מהיתרונות הרבים שהם מציעים.

השתלים הדנטליים הייחודיים ובראשם שתל Trabecular Metal מקנים פתרון למצבים שונים בהם לא ניתן להתקין שתל דנטלי רגיל מסיבות שונות הקיימות בפיו של המטופל, כמו לדוגמא מצב של חוסר עצם משמעותי, גובה עצם לא מספק, רכס צר מידי ועוד. שתלים אלו בנויים בצורה ייחודית כאשר השליש האמצעי עשוי מסגסוגת ייחודית במבנה תלת ממדי ויתרונם הבולט הוא בכך שמתאפשרת בניית תאי העצם לתוך השתל והחיבור המתקבל הוא יציב וחזק יותר לעצם הלסת.

שתלים ייחודים נוספים הם שתלי הבייקון ושתלי הפירמדיון המספקים פתרונות לטווח הארוך ומשמשים למצבים של חסר עצם נרחב בעומק וגובה הלסת ואף מונעים פרוצדורות כירורגיות מורכבות כגון: הרמת סינוס פתוחה או סגורה (בלסת עליונה).

שתל בייקון מציע מבחר סוגים של שתלים דנטליים כגון: שתלים דנטליים קצרים, שתלים דנטליים צרים ועוד. ייחודו של השתל הוא בעיצובו, נועד לתמוך בשטח פנים גדול אף על פי העדר העומק.

שתלים דנטליים – סיכויים, סיכונים ותופעות לוואי

תופעות הלוואי המלוות את הטיפול הם כאבים עמומים, נפיחות ואדמומיות. כל התופעות חולפות בדרך כלל כעבור עשרים וארבע שעות. אם תופעות הלוואי נמשכות זמן רב יותר ומלוות בכאבים, חשוב לדווח לרופא שביצע את ההשתלה ולהתייעץ אתו.

כדי ליהנות מפה בריא ומתפקוד מלא לאחר השתלת שיניים חשוב לשמור על היגיינת הפה ולבקר באופן סדיר במרפאת השיניים. רצוי גם להימנע מעישון. העישון, חשוב לדעת, עלול לקצר את משך חייהם של השתלים הדנטאליים מאחר והעישון עלול לפגוע באיברים שונים המצויים בחלל הפה.

לאחר תהליך של שיקום על גבי שתלים דנטאליים בלסת עלול להיגרם לכלי דם או לעצב כלשהו הפגיעה בעצב עלולה לגרום לאובדן תחושה באזור, קבועה או זמנית. זהו סיבוך נדיר העלול לקרות גם לאחר עקירת שן, טיפול שורש או כל טיפול חניכיים.

לפני ואחרי השתלת שיניים all-on-6
לפני ואחרי השתלת שיניים all-on-6
התאמת שתלים באמצעות מחשב
התאמת שתלים באמצעות מחשב

חומרי גלם לשתלים דנטליים

חומרי הגלם הטובים ביותר שמהם עשויים השתלים הם טיטניום  או זרקוניה. הם נקלטים בגוף היטב מאחר והוא אינו מזהה אותם כגופים זרים הם אינם גורמים לאלרגיות שונות ואינם פוגעים במערכת החיסון. אחוזי ההצלחה של השתלות שיניים המתבצעות עם שתלים מחומרים אלו עומדים על כתשעים ושמונה אחוז.

הזרקוניה היא אומנם תחמוצת של המתכת זירקונים, אבל היא אינה נחשבת לחומר מתכתי, אלא קראמי. מאחר שהזרקוניה אינה מתכתית היא מאפשרת את מעבר קרני האור, לכן שתלי זרקוניה הם שתלים אסתטיים בעל גוון לבן ולא אפרפר כמו שתלים רבים העשויים ממתכת.

סוגי תקנים לשתלים דנטליים

בישראל משתמשים בשלושה סוגים של שתלים. שתלים אמריקאים, שתלים אירופאים ושתלים ישראליים. חשוב לבחור שתל דנטלי בעל תו תקן. תו התקן מעיד כי השתלים עמדו בבדיקות מחמירות. יש תו תקן אמריקאי, תו תקן אירופאי ותו תקן ישראלי. כל תווי התקן הללו מקובלים בין רופאי השיניים. ככל שלשתל יש יותר תווי תקן והוא עמד בכל הבדיקות המחמירות הנדרשות לקבלת כל תו תקן, כך עולה איכותו.

חברות המייצרות שתלים רושמות פטנטים על צורת השתלים ועל החריצים. שתלים איכותיים הם שתלים מבית טוב, מחברה בעלת מוניטין, חברה אשר מחזיקה מעבדות ומשקיעה משאבים במחקרים הבודקים את יציבות השתלים לאורך תקופה ארוכה.

איכות השתלים נמדדת גם בתווי התקן שמקבלת החברה המייצרת אותם.

שתלים אמריקאים הם שתלים דנטליים המיוצרים בארצות הברית ונושאים את תו התקן האמריקאי.

שתלים אירופאים הם שתלים המיוצרים בכל אחת ממדינות אירופה והם עומדים בתקנים האירופאים. חשוב להבדיל בין  השתלים המיוצרים במדינות מזרח אירופה לבין המיוצרים במערב אירופה.

שתלים אשר מיוצרים בישראל ונושאים תו תקן ישראלי.

שתלים בעלי מספר תווי תקן הם שתלים שעברו מספר גדול יותר של בדיקות מחמירות ועמדו בהם. חברות רבות המייבאות לישראל שתלים בעלי תו תקן זר, אירופאי או אמריקאי,  מבקשות, ומקבלות, גם תו תקן ישראלי.

כאמור,יש שתלים בעלי צורות שונות, יש שתלים בעלי צורה קונית ויש בעלי צורה צילנדרית, לכל צורה יש את היתרונות והחסרונות. רופא שיניים מיומן ומקצועי ידע לבחור עבורכם את צורת השתל המתאימה ביותר.

השתלים הראשונים בהיסטוריה פותחו עוד בשנות הארבעים של המאה ועשרים. מאז הם השתכללו ועברו שדרוגים ושיפורים רבים. כיום יש בעולם למעלה משלושת אלפים יצרני שתלים, חלקם חברות ענק המשווקות שתלים בכל העולם וחלקם חברות קטנות המשווקות שתלים לסביבתם הקרובה.

ככל שאיכות השתל גבוהה יותר, כך גם מחירו עולה, אך ההשקעה משתלמת. רופא שיניים מקצועי ומיומן ידע לבחור עבורכם את השתלים הטובים ביותר. הפקידו את השיניים שלכם בידי המומחה הטוב ביותר בתחום, וסמכו עליו.

כמו בכל טיפול רפואי, כך גם בהשתלת שתלים דנטליים חשוב לבחור את הרופא הטוב ביותר. רופא מקצועי ומיומן ימנע כמעט לחלוטין את תופעות הלוואי ויפחית את הסיבוכים.

צוות המרפאה עוברים השתלמויות רבות בתחום. הם עושים שימוש בחומרים הטובים ביותר ובציוד הטכנולוגי המתקדם ביותר. צרו קשר עם המרפאה של ד״ר יהונתן צ'יפר כי עם שיניים לא משחקים!

למידע נוסף מלאו את הפרטים ונחזור אליכם

ד"ר יהונתן צ'יפר
ד"ר יהונתן צ'יפר

ד”ר יהונתן צ’יפר – הינו דוקטור לרפואת שיניים D.M.D, בעל רישיון מטעם משרד הבריאות בישראל. מוביל בעל ניסיון ידע ומיומנות בתחומי שיקום הפה, אסתטיקה דנטלית והשתלות שיניים. ד"ר יהונתן משלב במרפאתו טיפולי שיניים מתקדמים באמצעות מיקרוסקופ בכך מתאפשרת גישה זעירה שאינה פולשנית. המרפאה מציעה סביבה טיפולית נעימה ומרגיעה, וצוות מרפאה מיומן אשר שם דגש על חוויית השירות של המטופל בכל שלבי הטיפול.

התקשרו אלינו דילוג לתוכן