השתלות שיניים בהרדמה מלאה

השתלת שיניים הוא הליך כירורגי שבו משתילים בתוך עצם הלסת שתל דמוי בורג עשוי מטיטניום שאמור להחליף את שורש השן שאבדה. על השתל שהוחדר בונים מבנה ומרכיבים כתר. השן המושתלת נראית ומתפקדת כשן טבעית לכל דבר. כמו הרבה טיפולי שיניים, גם השתלות שיניים מבוצעות בהרדמה מקומית. יחד עם זאת ישנם מספר מצבים בהם מטופלים שוקלים לבצע השתלת שיניים בהרדמה מלאה. ההחלטה על סוג ההרדמה, מלאה או מקומית, תלויה בשיקוליו המקצועיים של הרופא המטפל ובמצבו הבריאותי והגופני של המטופל.

תוכן עניינים

מתי עולה הצורך בהשתלות שיניים בהרדמה מלאה?

  1. מטופלים הסובלים מחרדה דנטלית קשה עד כדי חוסר יכולת לעבור טיפולי שיניים בהרדמה מקומית או סדציה, עשויים להזדקק להרדמה מלאה.
  2. במקרים בהם נדרש טיפול מורכב במיוחד, כמו השתלת מספר רב של שתלים או ניתוחים כירורגיים נרחבים בלסתות, ייתכן שיהיה צורך בהרדמה מלאה על מנת לאפשר לרופא השיניים לבצע את העבודה בצורה מדויקת ונוחה.
  3. מטופלים הסובלים מרפלקס הקאה חזק במיוחד, המקשה על ביצוע טיפולי שיניים, עשויים להזדקק להרדמה מלאה על מנת למנוע הקאות במהלך ההליך. 
  4. השתלת שיניים בהרדמה מלאה מתאימה גם למטופלים הסובלים ממוגבלות פיזית או נפשית אשר אינה מאפשרת להם לשבת זמן ארוך על כיסא הטיפולים ולשתף פעולה עם הרופא.
השתלות שיניים בהרדמה מלאה עם ד"ר יהונתן צ'יפר

חשוב לדעת כי השתלת שיניים בהרדמה מלאה דורשת אישור מיוחד של משרד הבריאות, ציוד מיוחד ושני צוותים של רופאים. הצוות הראשון כולל את הרופא אשר מבצע את ההשתלה וסייעת, והצוות השני כולל רופא מרדים ואחות אשר אחראים על ההרדמה, על המעקב אחרי המטופל בעת הטיפול ועל ההתאוששות שלו.

בסופו של דבר, ההחלטה על ביצוע השתלת שיניים בהרדמה מלאה צריכה להתקבל על ידי רופא השיניים יחד עם המטופל, תוך התחשבות בכל הגורמים הרלוונטיים ובמצבו הבריאותי של המטופל.

למידע נוסף מלאו את הפרטים ונחזור אליכם

מהן השיטות הנפוצות לביצוע הרדמה מלאה בהשתלות?

השתלות שיניים בהרדמה מלאה יכולות להתבצע באחת משתי השיטות הבאות, מתן חומרי הרדמה דרך דרכי הנשימה או במתן חומרי הרדמה דרך הווריד. במתן חומרי הרדמה דרך דרכי הנשימה ההרדמה נעשית באמצעות מסכה המכילה גז מרדים או על ידי החדרת הגז דרך צינור בקנה הנשימה. במתן חומרי הרדמה דרך הווריד ההרדמה מתבצעת באמצעות עירוי של חומרי הרדמה לווריד אשר נספגים במערכת הדם ובשומני הגוף של המטופל.

את ההרדמה מבצע רופא מרדים והוא זה הבוחר את שיטת ההרדמה המתאימה, את חומר ההרדמה ואת המינון בהתאם לגיל המטופל, למצבו הבריאותי, לרמת החרדה שלו ולנתונים נוספים. לפני ביצוע ההרדמה על המטופל לעבור בדיקות מתאימות כדי לבדוק את הכשירות שלו לעבור הליך של הרדמה כללית.

האם כל אחד יכול לעבור השתלות שיניים בהרדמה מלאה?

לא. רק מטופלים המוגדרים כבריאים יכולים לעבור הרדמה מלאה. מטופלים עם בעיות נשימה, מטופלים הסובלים מבעיות לב, נשים בהיריון או כל חולה אשר תהליך ההרדמה עלול לסכן את חייו לא מתאים להשתלת שיניים בהרדמה כללית. לפני כל החלטה על ביצוע הטיפול מתכנס צוות של מומחים מתחומים שונים, רופא שיניים, רופא מרדים, קרדיולוג ועוד, בהתאם למצבו הגופני של המטופל, כדי לבחון האם מצבו הגופני של המטופל מאפשר את הטיפול.

מהן ההכנות הנדרשות לפני השתלת שיניים בהרדמה מלאה?

בשלב הראשון יתבקש המטופל לעבור סדרה של בדיקות כדי לקבוע את תוכנית הטיפול של השתלת השיניים. לאחר קביעת התוכנית ייפגש המטופל עם הרופא המרדים שיבחן את האנמנזה הרפואית ויורה על הבדיקות הרפואיות הנדרשות. לעתים שלב ההכנה לטיפול יהיה כרוך בשינוי המינונים של התרופות שאותן נוטל המטופל באופן קבוע, נטילה של אנטיביוטיקה מונעת, הקפדה על מנגנוני שליטה בדימום ועוד.

תהליך השתלת שיניים בהרדמה מלאה

השלב הראשון של השתלת שיניים בהרדמה מלאה הוא שלב הבדיקות. לפני הניתוח יש לעבור מספר בדיקות דם ובדיקות נוספות שיידרשו על ידי הרופא המרדים. אם המטופל נוטל תרופות באופן קבוע, עליו לדווח לרופא כבר בשלב הזה.

השלב השני הוא שלב הניתוח. חשוב לוודא כי המרפאה מצוידת בכל המכשור הנדרש לביצוע הרדמה מלאה וגם ציוד החייאה מתקדם למקרה שבו יידרש ביצוע החייאה. לפני התחלת הניתוח יחובר המטופל לאינפוזיה ולמכשיר הנשמה, ובמשך כל זמן הטיפול, כאשר המטופל נמצא בהרדמה מלאה, עוקב הרופא המרדים אחרי המטופל, בודק את לחץ הדם, את הדופק את הנשימות ועוד.

השתלות שיניים בהרדמה מלאה

לאחר שביצע הרופא את ההרדמה, מלאה או חלקית, יישאר המטופל תחת השגחה רפואית מספר שעות, עד אשר הרופא המרדים יחליט לשחרר אותו ולאפשר לו לנסוע לביתו.

אם אתם עוברים השתלת שיניים בהרדמה מלאה, רצוי להגיע אל המרפאה ביום הטיפול עם מלווה שיוכל לסעוד אתכם בזמן ההתאוששות ולקחת אתכם הביתה בתום הטיפול. מטופלים רבים חשים חלשה לאחר הטיפול ונעזרים בסיוע של חברים או בני משפחה.

בקשו מהרופא המטפל הנחיות מדויקות מה עליכם לעשות וכיצד עליכם להתנהג לאחר הטיפול. במקרים רבים ימליץ הרופא על מנוחה של מספר ימים, מנוחה שתאפשר לכם להתאושש ולחזור עם כוחות חדשים לתפקוד השגרתי.

הנחיות לאחר הרדמה

השתלות שיניים המתבצעות באמצעות הרדמה מלאה אינן מסוכנות ומאפשרות למטופל לשוב לשגרה כעבור מספר ימים. בשל המעורבות של חומרי ההרדמה בתהליך הטיפול מומלץ לנוח מספר ימים עד שהגוף חוזר לפעילות הרגילה. יש להימנע מנהיגה, מעישון ומשתיית אלכוהול מספר ימים לאחר הטיפול וחשוב להקפיד על שתייה מרובה. רוב תופעות הלוואי לאחר טיפולים בהרדמה מלאה חולפות בתוך זמן קצר, אך אם אתם סובלים מהפרעות בקצב הלב, מלחץ דם נמוך, מבחילות והקאות רבות, מבלבול במשך כמה שבועות, מלחץ בלב ועוד, חשוב לפנות ולהתייעץ עם הרופא המטפל.

איזו מרפאה רשאית לבצע טיפולים בהרדמה מלאה?

החוק קובע כי רק מרפאות בעלות אישור מיוחד מטעם משרד הבריאות רשאיות לבצע השתלות שיניים בהרדמה מלאה. על המרפאה להיות מצוידת בציוד מיוחד כמו מכונת הנשמה וניטור רציף, מכשור למעקב אחרי קצב הלב, לחץ הדם וקצב הנשימה, דפיברילטור, מכשיר אק"ג וחדר התאוששות צמוד לחדר הטיפולים. ההרדמה מתבצעת על ידי רופא מרדים בעל תואר של מומחה להרדמה אשר חייב להיות נוכח במשך כל זמן הטיפול ובחדר ההתאוששות ולעקוב אחרי מצב המטופל ותגובות הגוף.

תעודות המרפאה של ד"ר יהונתן צ'יפר לביצוע השתלות שיניים בהרדמה מלאה

משרד הבריאות אישור לטיפולי שיניים תחת הרדמה
שוורץ ארד תעודה מורשה לטיפולי שיניים בהרדמה

חלופות להשתלות שיניים בהרדמה מלאה

הרדמה מקומית

רוב השתלות השיניים מתבצעות בהרדמה מקומית. להרדמה המקומית יש יתרונות רבים. בהרדמה מקומית המטופל נמצא בשליטה מלאה והוא ער לכל המתרחש סביבו. גם תופעות הלוואי והסיכונים הכרוכים בתהליך ההרדמה פחותים באופן משמעותי כאשר המטופל עובר השתלת שיניים בהרדמה מקומית.

תהליך ההתאוששות אחרי הרדמה מקומית קל ופשוט. המטופל נמצא בהכרה מלאה, הוא אינו מורדם ומיד לאחר הטיפול הוא יכול לקום מכיסא הטיפולים ולהמשיך לתפקד כרגיל. אם לאחר שהשפעת ההרדמה תתפוגג יחוש המטופל כאבים, הוא יוכל להרגיע אותם באמצעות משככי כאבים. בהרדמה מלאה, לעומת זאת, על המטופל להישאר תחת השגחה רפואית מספר שעות לאחר סיום הטיפול.

סדציה (טשטוש)

סדציה, המכונה גם טשטוש, היא הליך רפואי שבו משתמשים בתרופות כדי להרגיע אדם ולגרום לו להרגיש מנותק חלקית מסביבתו. סדציה קלה יותר מהרדמה מלאה, והיא אינה גורמת לאובדן הכרה מוחלט. ההרדמה הזו ניתנת תוך ורידית או דרך האף והיא מתאימה לטיפולים מורכבים יותר מאשר בהרדמה מקומית. יעיל עבור מטופלים עם חרדה דנטלית מתונה עד קשה.

שאלות נפוצות

ניתן לבצע טיפול טיפולי שיניים בהרדמה מלאה מגיל 18 (אחרי שהושלמה התפתחות הלסתות) ועד לגיל 120. כיום אחוזי ההצלחה של התקנת שתלים דנטליים היא גבוהה ביותר ועומדת על 90 -95 אחוז.

לפני קביעת טיפול הרופא יבדוק את התאמת המתרפא להליך של השתלת שיניים כמו: מצבו הבריאותי, כמות העצם באזור המיועד להשתלה והרצון של המתרפא לעבור תהליך שכזה. ישנם מצבים בריאותיים אשר משפיעים על אחוזי ההצלחה של הטיפול ומפחיתים אותם בצורה משמעותית כגון: סוכרת לא מאוזנת, עישון ואוסטאופורוזיס. גם הרגלים מגונים של המתרפא עלולים לפגוע בהצלחת הטיפול כמו הידוק שיניים אשר עלול לקצר את אורך חיי השתל בגלל הכוח החזק המופעל מידי יום על השיקום הדנטלי.

הימנעות מטיפול השתלת שיניים בהרדמה מלאה בגלל חשש מכאבים כלל איננה מבוססת. מתרפאים רבים נמנעים מטיפול השתלת שיניים ובוחרים באלטרנטיבות נוחות פחות כגון תותבת נשלפת מתוך חשש שהטיפול כרוך בכאבים ובסבל רב.
בפועל, לאחר התקנת השתלים הדנטליים, רוב המתרפאים חווים מעט רגישות בלבד אשר נפתרת באמצעות משככי כאבים, ויש כאלו שלא חשים כלל רגישות או כאב.

כל פעולה כירורגית היא בעלת סיכוי לסיבוכים לא רצויים כמו לדוגמא: דימום, זיהום או נפיחות מקומית. תופעות לוואי אלו מטופלות על ידי תרופות וחולפות תוך זמן קצר. קיים סיכון קטן (5 אחוז מהמקרים) של אי קליטת השתל או העצם. במקרה כזה ניתן לחזור על פעולת ההשתלה מיד לאחר תקופת מנוחה וריפוי של האזור.
לפני הטיפול רופא השיניים מבצע סדרת בדיקות אשר כוללות צילומים בכדי לאתר גורמים אשר יש להימנע מלפגוע בהם במהלך טיפול השתלת השיניים בהרדמה מלאה כמו לדוגמא: הסינוס המקסילרי (חלל אנטומי בלסת העליונה הנמצא מעל השיניים העליונות הטוחנות) והעצב המנדיבולרי אשר נמצא מתחת לשיניים התחתונות הטוחנות ואשר אחראי על העברתן של התחושות לשפה התחתונה, הלסת והלשון

שוקלים לבצע השתלת שיניים בהרדמה מלאה? השאירו לנו הודעה ואנו נחזור אליכם

למידע נוסף מלאו את הפרטים ונחזור אליכם

Picture of ד"ר יהונתן צ'יפר
ד"ר יהונתן צ'יפר

ד”ר יהונתן צ’יפר – הינו דוקטור לרפואת שיניים D.M.D, בעל רישיון מטעם משרד הבריאות בישראל. מוביל בעל ניסיון ידע ומיומנות בתחומי שיקום הפה, אסתטיקה דנטלית והשתלות שיניים. ד"ר יהונתן משלב במרפאתו טיפולי שיניים מתקדמים באמצעות מיקרוסקופ בכך מתאפשרת גישה זעירה שאינה פולשנית. המרפאה מציעה סביבה טיפולית נעימה ומרגיעה, וצוות מרפאה מיומן אשר שם דגש על חוויית השירות של המטופל בכל שלבי הטיפול.

ד"ר יהונתן צ'יפר חבר באגודות רופאי שיניים בארץ בעולם וכן ממשיך לעבור השתלמויות מיוחדות בטיפולי שיניים, השתלות שיניים ושיקום פה.

מידע נוסף

התקשרו אלינו דילוג לתוכן