קוראים לזה פריאימפלנטיטס, או בשפה פחות מקצועית דלקת בשתלים הדנטליים. היא דומה לדלקת חניכיים, התסמינים שלה הם אודם של החניכיים, נפיחות ודימום בזמן הצחצוח. אם תופסים אותה הזמן היא אפשר לטפל בה ביעילות, אך אם לא מטפלים בזמן היא עלולה לגרום לנזקים קשים.
דלקת סביב שתלים – כל מה שצריך לדעת
בעשור האחרון השתלת שתלים דנטליים כתחליף לשניים הטבעיות גוברת והולכת. אחוזי הצלחה הגבוהים של השתלות השיניים מביאים יותר ויותר מטופלים אל כיסא הטיפולים של רופא השיניים. יחד עם העלייה במספר הטיפולים ובאחוזי ההצלחה, צצות מחלות חדשות האופייניות להשתלות שיניים, דלקות בשתלים הדנטאליים.
לפי המחקרים, כשליש מהשתלים הנמצאים בחלל הפה ייפגעו מדלקת במוקדם או מאוחר. אינספור אנשים המתהלכים בתוכנו הם בעלי שתלים דנטליים והמומחים צופים כי מחלה זו עלולה להיהפך למגפה של המאה העשרים ואחת.
דלקות בשתלים הדנטאליים נובעות כתוצאה מהצטברות של חיידקים על פני השתלים סמוך לקו החניכיים. הצטברות החיידקים מעוררת תגובה דלקתית המתבטאת בנפיחות, באודם של החניכיים או בדימום בזמן צחצוח.
כל עוד הדלקת לא פגעה בעצם התומכת בשתלים, היא הפיכה. כאשר מסלקים את החיידקים הדבוקים לשתל היא נעלמת כלא הייתה. ברגע שהדלקת פגעה בעצם, הדלקת עלולה לגרום לנזקים קשים ובלתי הפיכים.
התסמינים של דלקת בשתלים דומים לדלקות חניכיים, אך מנגנוני האטימה של החניכיים סביב השיניים הטבעיות יעילים הרבה יותר, ולכן דלקות בשתלים הדנטאליים מתפתחות ומתקדמות במהירות רבה יותר מאשר דלקות חניכיים.
בדלקת חניכיים תאי הדלקת נמצאים במרחק מסוים מעצם הלסת התומכת בשן, ואילו בשתלים הדלקות מגיעות מהר מאוד על עצם הלסת, אם לא מטפלים בהן במהירות הן עלולות לפגוע באחיזה וביציבות של השתל.
מי נמצא בסיכון?
אנשים מעשנים נמצאים בסיכון גבוה וככל שהם מעשנים כמות גדולה יותר של סיגריות, כך הסכנה והחשיפה לדלקות סביב השתלים גבוהה יותר. אנשים עם היסטוריה של מחלות חניכיים חשופים יותר להתפרצות של דלקת סביב השתלים.
איך מטפלים במחלה?
הידע הקיים לגבי הטיפול בדלקות של השתלים הדנטאליים עדיין מוגבל, אך דבר אחד ברור, שמירה קפדנית של היגיינת הפה וניקוי עצמי ומקצועי מפחיתים את הסיכויים להופעת הדלקות. מחקרים שנערכו בבית החולים רמב"ם בחיפה הוכיחו כי אצל מטופלים ששמרו על היגיינת פה מחמירה נמצאה ירידה משמעותית בעומק הכיסים ובתסמיני הדלקת.
כאשר מתגלית הדלקת, הטיפול הראשון הוא סילוק החיידקים וסילוק הדלקת באמצעים שונים כמו טיפול אנטיביוטי ובמקרים קשים גם ניתוח לסילוק הדלקת.
ניקוי שן קבוע אצל שיננית ומעקב קבוע אצל רופא השיניים עלולים למנוע את הצטברות החיידקים או לאתר את הופעת הדלקת בעודה באיבה.
מחלת השתלים הדנטליים נחקרת באופן נמרץ בכל רחבי העולם. המומחים צופים כי תוך כמה שנים יימצא פתרון לדלקות מתקדמות וחמורות בשתלים הדנטאליים.