שיניים חסרת משפיעות על המראה האסתטי, על יכולת הלעיסה, על ההגייה ועל תווי הפנים. אנשים רבים שאיבדו את השיניים שלהם חולמים על שיניים מתפקדות ויפות, והשתלים הדנטליים, הופכים את החלום למציאות. הם יעילים, הם אמינים והם נראים ומתפקדים כמו השיניים הטבעיות. השתלת השיניים היא המענה הטוב ביותר לבעיית איבוד השיניים, היא משפרת את איכות החיים ומחזירה לכל פה את התפקוד הדנטלי התקין.
שאלה: מהם שתלים דנטליים?
השתלים הדנטליים הם ברגים דמויי שורש העשויים מטיטניום המחליפים את שורשי השן שאבדה. את השתלים מחדירים אל תוך הלסת, עליהם בונים מבנה ועליו מרכיבים כתר.
שאלה: מהם הבדיקות שיש לעשות לפני טיפולי השתלת שיניים?
כמו לפני כל הליך דנטלי, גם לפני השתלות שיניים יש לעבור בדיקה קלינית בליווי צילומי רנטגן. בפגישה הראשונה עם המטופל ישמע הרופא את ההיסטוריה הרפואית של המטופל, יעקוב אחרי התרופות שאותן הוא נוטל ויבדוק את מצב השיניים ומצב החניכיים.
הרופא יבצע צילומי C.T. המאפשרים מבט תלת ממדי על האזור שבו תתבצע ההשתלה. הצילום יעניק לרופא מידע חשוב על גובה העצם, על רוחב העצם על מבנה הלסת ומבנה העצם, ובהתאם לתוצאות ידע הרופא לבחור את שיטת ההשתלה המתאימה ביותר.
שאלה: איך מתבצע תהליך החדרת השתל?
החדרת השתל אל עצם הלסת מתבעת ברוב הפעמים תחת הרדמה מקומית, אך ייתכנו מקרים שבהם יתבצע הטיפול בהרדמה מלאה.
השלב הראשון הוא שלב חשיפת העצם. את חשיפת העצם אפשר לבצע בשתי שיטות, בשיטה הראשונה מבצע הרופא חתך ברקמת החניכיים באזור ההשתלה ומפריד בין הרקמה הרכה הצמודה לעצם לבין העצם, בשיטה השנייה הוא מבצע חריר ברקמת החניכיים בקוטר הדומה לקוטר של השתל במקום שבו הוא מתכנן להחדיר את השתל.
לאחר חשיפת עצם הלסת מבצע הרופא קידוח במקדחים מיוחדים תוך כדי קירור המקום באמצעות מים פיזיולוגי. הקדיחה מתבצעת בקוטר ההולך וגדל עד שהוא מתאים לקוטר השתל.
לאחר סיום שלב הקדיחה, מחדיר הרופא את השתל אל העצם בעזרת הברגה סיבובית עד אשר השתל נכנס אל תוך העצם ונאחז בה. השלב האחרון הוא שלב הסגירה המתבצע, בדרך כלל, באמצעות תפרים. חשוב להדגיש כי כיום יש שיטות חדשות של השתלת שיניים, שיטות שבהן שלבי הטיפול שונים.
שאלה: מהו תהליך האוסיאואינטגרציה?
תהליך האוסיאואינטגרציה הוא התהליך שבה נוצרת רקמת עצם סביב השתל המעגנת את השתל בתוך העצם. תהליך זה נמשך בין שלושה עד לחמישה חודשים. רק לאחר שהשתל מעוגן היטב בתוך העצם הלסת אפשר להמשיך בתהליך ההשתלה, לבנות מבנה ועליו להרכיב את הכתר.
יש שיטות שונות של השתלת שיניים שבהן מדלגים על ההמתנה לעיגון השתל ומבצעים את כל ההליך ביום אחד.
שאלה: מהם אחוזי ההצלחה של השתלות השיניים?
השתלת שיניים היא בין הטיפולים המוצלחים בתחום רפואת השיניים. הנתונים מלמדים על כתשעים וחמישה אחוזי הצלחה בהשתלת שיניים בלסת התחתונה ועל כתשעים אחוזי הצלחה בהשתלת שיניים בלסת העליונה.
שאלה: מהן הסיבות לכישלון ההשתלה?
הגורם העיקרי לכישלון תהליך ההשתלה הוא כאשר תהליך האוסיאואינטגרציה לא מתרחש, השתל לא מצליח להיאחז בעצם הלסת וההשתלה נכשלת. סיבות נוספות לכישלונות בביצוע השתלות שיניים הם זיהום, דלקות בחניכיים, וחוסר הקפדה על היגיינת הפה. גם עישון הוא אחד הגורמים לאחוזים גבוהים בכישלון ההשתלות, ולכן מומלץ להימנע ממנו כמה שאפשר לאחר טיפולי השתלת שיניים.
- מהם היתרונות של השתלים הדנטליים?
השתלה של שתל דנטלי אינה פוגעת בשיניים הבריאות הסמוכות לשן שאבדה. בביצוע גשר, לעומת השתלת שן, יש צורך לפגוע גם בשיניים הסמוכות, גם אם הן בריאות.
שתלים דנטליים לעומת מערכת שיניים תותבות זהו שיקום קבוע המחזיר לפה את כל היכולות, התפקודים בדומה לשיניים הטבעיות. את השיניים התותבות צריך להוציא ולהכניס אל חלל הפה, הן אינן קבועות בו ולעתים הם מציקות, מגרדות, משפיעות על צורת הדיבור ומשנות את תווי הפנים.
האם השתלים נשארים לתמיד או שיש צורך לחזור על הטיפול?
במקרים רבים השתלים יכולים להישאר בפה שנים ארוכות ללא בעיות, אך ייתכנו מקרים שבהם תתפתח דלקת מסביב לשתל שתגרום לאיבוד השתל. אצל מטופלים מעשנים או בעלי רמת סוכר לא מאוזנת, תוחלת החיים של השתל עלולה להיות קצרה יותר.
שאלה: איך צריך לשמור על השתלים בפה?
כדי לשמור על השתלים בפה חשוב לבצע את הפעולות הבאות:
להקפיד מאוד על היגיינת הפה. על השתלים המוטמעים בעצם הלסת מוברג מבנה וכתר, ובמפגש שבין שולי הכתר לחניכיים מצטברים חיידקים רבים ושאריות מזון במשך היום, הקפדה מרבית על היגיינת הפה וניקיון השיניים באמצעות צחצוח נכון ושימוש בחוט דנטלי תמנע הצטברות חיידקים, זיהום לדלקות חניכיים.
- האבנית היא האויב הגדול של השתלים. האבנית משחררת רעלנים אל תוך החניכיים וגורמת לספיגה ולנסיגת חניכיים. אחרי השתלת שיניים חובה לבקר אצל השיננית אחת לשלושה עד שישה חודשים. ניקוי יסודי אצל השיננית יאפשר להגיע אל מקומות שאי אפשר להגיע אליהם בצחצוח השיניים.
- לאחר טיפולי השתלת שיניים חשוב להגיע אל רופא השיניים אחת לשלושה חודשים לביקורת ולמעקב כדי לוודא כי הכתר יושב היטב ואינו מעמיס על השתל ואין דלקות מסביב לכתר.
- מומלץ להימנע מעישון ומשתיית אלכוהול, הם מעכבים את תהליך ההחלמה ואת קליטת השתל בפה.
שאלה: האם יש הבדל בין שתלים תוצרת הארץ לבין שתלים המיוצרים בחו"ל?
אין הבדל. בישראל פועלות חברות לייצור שתלים שצברו מוניטין בינלאומי. בכל שתל שבוחרים חשוב לוודא כי השתלים מאושרים על ידי משרד הבריאות ועל ידי מנהל התרופות והמזון האמריקאי.
שאלה: האם טיפול ההשתלה כרוך בכאבים?
קיימות היום טכניקות, טכנולוגיות ומכשירים חדשניים ביותר אשר מסייעים להפחתת הכאב ותחושת אי הנוחות במהלך הטיפול ולאחריו. לדוגמא טיפול באמצעות לייזר, ושימוש בתרופות ובטיפולים נוספים המסייעים למניעת כאבים בזמן הטיפול. ברוב המקרים המטופלים לא מרגישים כאב כלל או כאב קל בלבד אשר חולף עם משככי כאבים פשוטים.
מי לא מתאים לטיפול השתלת שיניים?
נדירים המקרים בהם לא מתאימים להשתלת שיניים מסיבות רפואיות. אך יחד עם זאת קיימים מצבים רפואיים אשר מורידים את סיכויי הצלחת הטיפול כמו לדוגמא: עישון, אוסטאופורוזיס לא מטופלת, סוכרת לא מאוזנת, שימוש בתרופות הפוגעות במנגנון קרישת הדם ועוד.
איך המטופל יכול לתרום להצלחת תהליך ההשתלה?
חלק מההצלחה של הטיפול תלוי במטופל עצמו ובמיוחד בהרגלים הדנטליים שלו. לאחר הטיפול חשב לשמור באופן קפדני על היגיינה אוראלית נכונה בבית, להגיע לבדיקות רופא תקופתיות ולטיפול שיננית אחת לחצי שנה. שמירה על היגיינה אוראלית נכונה מעלה את סיכויי הצלחת הטיפול ומאריכה את חיי השתלים הדנטליים והשיקום לאורך שנים רבות. עוד טרם הטיפול חשוב לעשות סקר שוק, לבחור במרפאת שיניים ותיקה ומצליחה וברופא שיניים מיומן ובעל ניסיון מוכח בתחום ההשתלות. חשוב לבדוק עם מרפאת השיניים האם השתלים הדנטליים המיועדים הם איכותיים ומתקדמים והאם ניתנת אחריות על העבודה ולכמה זמן.
למידע נוסף מלאו את הפרטים ונחזור אליכם
ד”ר יהונתן צ’יפר – הינו דוקטור לרפואת שיניים D.M.D, בעל רישיון מטעם משרד הבריאות בישראל. מוביל בעל ניסיון ידע ומיומנות בתחומי שיקום הפה, אסתטיקה דנטלית והשתלות שיניים. ד"ר יהונתן משלב במרפאתו טיפולי שיניים מתקדמים באמצעות מיקרוסקופ בכך מתאפשרת גישה זעירה שאינה פולשנית. המרפאה מציעה סביבה טיפולית נעימה ומרגיעה, וצוות מרפאה מיומן אשר שם דגש על חוויית השירות של המטופל בכל שלבי הטיפול.