איך לתחזק נכון את השתלים

השתלות השיניים יצרו מהפכה בעולם רפואת השיניים והפכו להיות אחד הטיפולים הנפוצים ביותר להשלמה ולשחזור של שן שאבדה. זהו טיפול העשוי להימשך מספר חודשים ועלותו הכספית אינה מבוטלת. אך גם ברגע שסיימנו את סדרת הטיפולים וגם התשלום לרופא השיניים כבר מאחורינו, אף אחד לא מבטיח לנו שנים ארוכות של הנאה משיניים חדשות ויציבות. השמירה על השתלים ועל עמידתם לאורך שנים לתלויה במידה רבה בתחזוקה נכונה של השתלים שבפה.

רבים חושבים כי השתלים עמידים יותר מאשר השיניים הטבעיות, אך זו טעות. להפך, השתל פגיע יותר מאשר השיניים הטבעיות בשל המבנה הביולוגי של הרקמות הסובבות את השתל. טיפול לא נכון בשתלים עלול להוביל לדלקות, לאי יציבות ולתוחלת חיים קצרה של השתל.

איך יכול המטופל להשפיע על עמידות השתלים לאורך שנים?

תוחלת החיים הממוצעת של השתלים נעה בין חמש עשרה שנים לעשרים שנים, אך זאת בתנאי של שמירה על הכללים הנכונים לתחזוקה של השתלים. השפעת המטופל על הצלחת הטיפול נחלקת לשלוש תקופות, לפני הטיפול, מיד לאחר הטיפול ולאורך שנים רבות.

לפני ההשתלה:

החדרת השתלים הדנטליים אל עצם הלסת היא פעולה כירורגית פולשנית וכמו בכל פעולה כירורגית פולשנית חשוב להקפיד כי הטיפול מתבצע רק לאחר סילוק של כל גורמי הזיהום מהפה.

אם קיימות בפה דלקות חניכיים או זיהומים אחרים שלא טופלו, קיים חשש סביר כי גם סביב השתל יתפתחו זיהומים אשר יפגעו בהצלחת הטיפול. לכן חשוב להגיע אל רופא השיניים לפני התחלת הטיפול, לעבור בדיקה יסודית של מצב הפה ואבחון מסודר הכולל התייחסות לכל הרקמות אשר בפה.

אם טיפול השתלת השיניים יתבצע מתוך התעלמות מגורמי הסיכון הנמצאים בחלל הפה ומבעיות נוספות, יש סיכויים גבוהים כי השתל לא ייקלט בעצם הלסת והטיפול ייכשל. גם במקרים נדירים שבהם השתל כן ייקלט, יש סיכוי גבוה שזיהומים ודלקות יתפתחו מסביב לשתל בתוך מספר חודשים או שנים בודדות.

מספר שבועות לפני הטיפול חשוב להקפיד על הוראות של רופא השיניים ושל רופא המשפחה, לעתים יורה רופא השיניים על לקיחה של אנטיביוטיקה מספר ימים לפני הטיפול ורופא המשפחה יורה להימנע מתרופות מסוימות בתקופה זו או לדלל את המינון שלהם.

אם אתם מעשנים, חשוב להימנע מעישון, או לפחות להמעיט, מספר שבועות לפני הטיפול ואם אתם חולי סוכרת, חשוב להקפיד להיות מאוזנים. מצב רפואי לא מאוזן של מחלת הסוכרת עלול לפגוע בהצלחה הטיפול.

מיד לאחר ההשתלה

לאחר ההשתלה רופא השניים מצייד את המטופלים בהוראות והנחיות איך לשמור על האזור של הניתוח. חשוב להקפיד על ההוראות ועל נטילה מסודרת של התרופות שרשם הרופא. חשוב לשמור על רמת היגיינה גבוהה בפה, לצחצח שיניים ולשטוף את הפה עם מי חיטוי.

יש להמשיך להימנע מעישון לפחות במשך השבוע הראשון שלאחר ההשתלה ולהקפיד על מנוחה כדי לתת לגוף אפשרות לרכז מאמצים להחלמה באזור הניתוח.

חשוב לדווח לרופא מיד על כל תופעה חריגה, על טעם רע בפה, על ריח שונה, על כאבים, על חום וכל סימן או שינוי נוסף העלולים להעיד על  התפתחות זיהום בפה.

שמירה על השתלים

לאורך כל החיים

חשוב להקפיד על רמה גבוהה של היגיינה יום יומית. הרקמות העוטפות את השן החדשה שבריריות וחלשות ושמירה על היגיינה ברמה גבוהה תמנע בהן זיהום.

יש להקפיד על צחצוח שיניים.  מומלץ לצחצח את השיניים לאחר כל ארוחה, אך לא פחות מפעמיים ביום בבוקר ולפני השינה. רבים נוטים להמעיט בחשיבות של הצחצוח בבוקר ומקפידים דווקא על הצחצוח בערב מתוך הנחה שצחצוח הפה לאחר הארוחות הוא הצחצוח החשוב, אך זו טעות. צחצוח השיניים בבוקר לא פחות חשוב מצחצוח השיניים בבוקר מאחר וניקוי השיניים בבוקר מנקה את רובד החיידקים שהצטבר בפה בשעות הלילה.

יש רופאי שיניים הממליצים על שימוש במברשת שיניים חשמלית מאחר שבאמצעותה אפשר להגיע לפינות נסתרות בפה ולמקומות שאליהן מברשת השיניים הידנית לא תמיד מגיעה. מנגד, רופאי שיניים אחרים טוענים כי הרעידות של מברשת השיניים החשמלית עלולות לפורר את הדבק המצמיד את הכתר לשתל ובכך לגרום לשחרור הכתר ולנפילתו. לכן, לפני שאתם בוחרים את סוג מברשת השיניים כדאי להתייעץ עם רופא השיניים שלכם.

בכל מברשת שיניים שתשתמשו, חשוב להקפיד לנקות היטב את המעבר בין גבול הכתר לחניכיים. זהו מקום רגיש ופגיע במיוחד, אם לא ננקה אותו היטב, עלולים להצטבר כאן חיידקים שיגרמו להיווצרות של דלקות חניכיים.

נוסף לצחצוח השיניים חשוב להשתמש בחוט דנטלי כדי להסיר את הפלאק מבין השיניים. כדאי לדעת כי שימוש נכון בחוט הדנטלי חשוב אפילו יותר מצחצוח השיניים מאחר שברווחים שבין השיניים מתחילות רוב הבעיות בפה.

סילונית, או בשמה המדעי – , dental water jet סילון מים דנטלי, הוא מוצר המסייע רבות בשמירה על בריאות החניכיים. המכשיר מתעל את מי הברז דרך צינורות צרה מאוד, וכך המים יוצאים בזרם דקיק, אך עוצמתי. הזרם החזק מצליח לסלק מהשיניים את רוב שאריות המזון ואף לנקות את חלק משכבת הפלאק הנוצרת על גבי השן. מחקרים עדכניים מוכיחים כי השימוש בסילונית מקטין מאוד את הסיכון לדלקות בחניכיים, שומר על רמת היגיינה גבוה בפה ומסייע לתחזוקה נאותה של השתלים.

*פלאק – הוא שכבה המורכבת מחיידקים ומחומרים אורגנים הנוצרים משאריות מזון. שכבת הפלאק נצמדת לשיניים ואם לא מסירים אותה היא עלולה לגרום למחלת העששת ולדלקת החניכיים.

יש לשמור על אורח חיים בריא ועל תזונה נכונה. יש להימנע מעישון ומשתייה של משקאות חריפים, ואם אתם חולי סוכרת חשוב לשמור על איזון ברמת הסוכר בגוף.

יש מקרים שבהם עבר המטופל שיקום מלא על גבי שתלים. לעתים במצבים אלו ישקול רופא השיניים להמליץ למטופל להשתמש בסד לילה. בניגוד לשן הטבעית אשר נהנית ממנגנון טבעי המווסת את דחיסת הלחץ המופעל על השיניים, השתל הדנטלי אינו נהנה מנגנון זה  סד הלילה יגן על השיניים החדשות מפני שברים וסדקים הנובעים מעומס רב על השתלים ומפני שחיקה.

אחת לחצי שנה עד לשנה יש להגיע אל רופא השיניים כדי לעקוב אחר היקלטות השתלים ומצב הפה. דלקות חניכיים נוטות להתפתח במהירות סביב השתלים ובשלבים הראשונים של המחלה, הדלקת לא נראית ואינה מורגשת. דלקות השיניים בשלבים הראשונים אינן גורמות לכאבים, אך כשהכאב מגיע, עיקר הנזק כבר נעשה. כדי לאתר התפתחות של דלקת ברקמות העוטפות את השתל ולמנוע מהן לפגוע בשתלים חשוב להגיע אל רופא השיניים לביקורת, להיבדק ולקבל הנחיות עדכניות איך לטפל בשיניים ובשתלים.

יש לבצע ניקוי שיניים יסודי אצל שיננית אחת לשלושה עד ארבעה חודשים. ניקוי השיניים אצל השיננית הוא טיפול מניעתי המיועד לחזק את הניקוי היום יומי שמבצע המטופל. אם נקפיד על ביקור קבוע אצל השיננית, נצליח להסיר מצבורים רבים של שכבת הפלאק ואבנית, למנוע דלקות ולהגן על השתלים.

לסיכום, השתל חשוף לדלקות חניכיים אשר מתפתחות סביב הרקמות העוטפות את השתל . נתוני הסטטיסטיקה מלמדים כי דלקות החניכיים מופיעות בכשלושים אחוז מהשתלים. כדי למנוע דלקות חניכיים חשוב להקפיד על תחזוקה של השתלים, לשמור על רמת היגיינה גבוהה ולהגיע למעקב קבוע אצל רופא השיניים.

במרפאת השיניים של ד"ר יהונתן ציפר צברו ניסיון רב בטיפולי השתלות שיניים ואחוזי הצלחה גבוהים. צוות המרפאה מנחה ומדריך כל מטופל איך לתחזק נכון את השיניים ועוקב באופן קבוע אחרי היקלטות השתל בעצם הלסת והיציבות שלו לאורך שנים.

למידע נוסף מלאו את הפרטים ונחזור אליכם

Picture of ד"ר יהונתן צ'יפר
ד"ר יהונתן צ'יפר

ד”ר יהונתן צ’יפר – הינו דוקטור לרפואת שיניים D.M.D, בעל רישיון מטעם משרד הבריאות בישראל. מוביל בעל ניסיון ידע ומיומנות בתחומי שיקום הפה, אסתטיקה דנטלית והשתלות שיניים. ד"ר יהונתן משלב במרפאתו טיפולי שיניים מתקדמים באמצעות מיקרוסקופ בכך מתאפשרת גישה זעירה שאינה פולשנית. המרפאה מציעה סביבה טיפולית נעימה ומרגיעה, וצוות מרפאה מיומן אשר שם דגש על חוויית השירות של המטופל בכל שלבי הטיפול.

ד"ר יהונתן צ'יפר חבר באגודות רופאי שיניים בארץ בעולם וכן ממשיך לעבור השתלמויות מיוחדות בטיפולי שיניים, השתלות שיניים ושיקום פה.

מידע נוסף

למידע נוסף מלאו את הפרטים ונחזור אליכם

שיתוף

אולי יעניין אותך גם

שן סדוקה לפני אחרי
סדק בשן

מהו סדק שן ומהן הסיבות לכך? השיניים חזקות להפליא, האמייל המרכיב את הציפוי החיצוני של השיניים הוא החומר החזק ביותר בגוף האדם אפילו יותר מהעצמות,

להמשך קריאה >
שחזור שן באמצעות סתימה לבנה
סתימה לבנה

סתימה לבנה סתימה לבנה בשן היא טיפול שיניים המשמש למילוי חורים או סדקים בשן. הסתימה מכילה חומרים שמתאימים לצבע השן הטבעי, ולכן היא פחות בולטת

להמשך קריאה >
התקשרו אלינו דילוג לתוכן