כשל בשתלים דנטליים מתרחש כאשר השתלים שהוחדרו נראים תקינים אך מתבצע סחף מתקדם של העצם. כשלים שכאלה יכולים לקרות ממספר סיבות:
כשל מוקדם של השתלים- תופעה זו בעצם נגרמת כבר בשלב מוקדם, בעת החדרת השתלים. הסיבות לכישלון בקליטת השתלים יכולות להיות קשורות לחימום יתר של העצם במהלך ההכנות להחדרת השתלים, הכנת יתר בעיבוד העצם, איכות עצם ירודה אצל המטופל, חוסר יציבות ראשוני של השתל וזיהום של השתל במהלך הניתוח. פעולת הוצאת שתלים שנכשלים בשלב מוקדם היא יחסית קלה.
כשל מאוחר של השתל- תופעה זו נגרמת בשלב מאוחר יותר לרוב תהיה קשורה לבעיות סביב השתל. כשל שכזה לרוב ייגרם כתוצאה מטראומה שנוצרת בחלל הפה, שבר או סדק בשתלים ועומס יתר על השתלים.
בעיות הסובבות את השתלים- תופעה זו תראה על כשלים מסביב לשתלים שהוחדרו. הסימנים הקליניים שיופיעו אצל המטופל יהיו דומים לסימנים המופיעים בשיניים טבעיות חולות ופגומות. לרוב יופיעו סימנים בצורת דימום, מוגלתיות של החניכיים, כאבים סביב השתלים, הופעת בקטריות וזיהומים סביב השתלים.
הסיבות להכשלת שתלים דנטליים
שתלים דנטליים שנכשלו לרוב יגרמו מחוסר אינטגרציה של השתלים בחלל הפה. כשל זה יכול להיגרם מזיהומים שנוצרים כתוצאה מהשתלים החדשים או מטיפול לקוי. אך עם זאת ישנן סיבות רבות נוספות היכולות להכשיל את היקלטות השתל.
כשל כתוצאה מתהליך האוסטיאו- תהליך החיבור בין השתל לעצם הסובבת אותו. במידה והרקמות הסובבות את השתל ידחו את השתל החדש ולא ייווצר חיבור ההשתלה תיכשל. זהו סיבוך הנחשב נדיר ואם תתבצע התקנה תקינה אין סיבה שהשתל לא ייקלט.
כשל כתוצאה מדלקות סביב השתל- לעתים נוצרות דלקות סביב השתל שיכולות להכשיל את ההקלטות שלו. סיבוך זה גם אינו נפוץ, ובחירה של שתל נכון ורופא שיניים מיומן ימנעו את הופעת הדלקת.
כשל כתוצאה מעומס על השתלים- סיבה נוספת לכשל בהקלטות השתל היא עיצוב לא נכון של הגשר המורכב על השתל היוצר עליו עומס. על מנת למנוע כשל שכזה חשוב לבחור בשתל נכון שיעמוד בעומס המורכב עליו.
עישון- עישון הנו גורם המהווה סיכוי לכשל בקליטת השתל. מומלץ מאוד להפסיק לעשן לאחר ההשתלה ועד הוודאות כי השתל נקלט בחלל הפה.
למרות שישנן סיבות היכולות להכשיל את היקלטות השתלים, אחוזי ההצלחה של השתלות השיניים גבוהים מאוד ועומדים על כ96%. הגורמים שיבטיחו את הצלחת הטיפול הם אבחון מקצועי, בניית תכנית טיפול המותאמת אישית למטופל, בחירת השתל המתאים ובחירת הרופא המטפל. בחירת הרופא המטפל תשפיע על שאר הגורמים שכן רופא מיומנן ומנוסה ישפיע על איכות הטיפול.
הוצאת שתלים מהפה
לאחר אבחון המצב ובהנחה ורקמת השן נפגעה או שישנה דלקת מסביב לשתלים יהיה על הרופא להתאים טיפול ברקמה או בדלקת על אנטיביוטיקה או הסרת הרקמה בהליך כירורגי. לאחר טיפול זה ישקול הרופא על הוצאת השתלים ובניית תוכנית טיפול חדשה.
חשוב לזכור שהשתלה דנטלית היא טיפול מורכב ויקר ולכן הוצאה של שתלים דנטליים היא פעולה שמומלץ להימנע ממנה. על ידי בחירה ברופא ובטיפול הנכון, נוכל להבטיח את קליטת השתל בצורה הטובה ביותר ולהימנע מסיבוכים והוצאת השתלים.
כיום כאשר שיטות הטיפול מתקדמות, הוצאה של שתלים דנטליים נחוצה רק לעתים רחוקות והשתלים מצליחים לשרוד עשרות שנים ואף לכל החיים ללא כל בעיה. שתלים דנטליים מחזיקים זמן רב יותר שכן השתל מתפקד כמו שן רגילה ומחלק את הכוחות שמופעלים עליו בצורה שווה לתוך העצם ולא נסמכת על השיניים הסמוכות. בנוסף השתלים הדנטליים מונעים ספיחת עצם מפני שבתהליך הקליטה הם בעצם מתמזגים עם העצם.