נכתב על ידי ד"ר יהונתן צ'יפר

שיניים צהובות

חיוך עם שיניים לבנות תופס את מרכז תשומת הלב ונחשב למרכיב משמעותי של אידיאל היופי, הוא תורם לחיזוק הדימוי העצמי ויצירת קשרים חברתיים וממלא את הפנים באור ובחיוניות. בעולם שבו אנחנו חיים, מצולמים ומצטלמים תדיר, חיוך יפה עם שיניים לבנות הוא דבר שהרבה מאיתנו רוצים להשיג.

תוכן עניינים

שיניים צהובות הן תופעה שכיחה המתבטאת בשינויי צבע וכתמים צהובים בשיניים הנגרמים ממגוון סיבות שונות. הן נתפסות כלא אטרקטיביות ויש להן השפעה משמעותית על הדימוי והביטחון העצמי. יש נטייה לחשוב שמדובר בתופעה שגורמת להפרעה אסתטית בלבד אך לא כך הדבר ולכן אבחון יעיל מאפשר התאמת טיפול ואף מניעה עתידית של תופעת שיניים צהובות. ובכן מהם הגורמים לשיניים צהובות ומהן אפשרויות הטיפול היעילות ביותר להשגת חיוך לבן, בריא ומלא באור? המשיכו לקרוא

למה השיניים מצהיבות?

מגוון גורמים לשיניים צהובות. באופן כללי הם מתחלקים לשינויים חיצוניים כתמים על פני שטח השן ושכבת האמייל החיצונית כגון: משקות ומזונות, עישון, הגיינה ועוד. ושינויים פנימיים – כתמים בשכבות השן הפנימיות כתוצאה מטראומה, גנטיקה, תרופות, עששת וכו'.

טיפול בשיניים צהובות

למידע נוסף מלאו את הפרטים ונחזור אליכם

עישון סיגריות או טבק

מחקרים שנערכו מצאו כי 30 אחוזים מהמעשנים סובלים משיניים צהובות, כמעט פי שניים מאוכלוסיה – לא מעשנת. הסיבה היא שחומרי ניקוטין וכימיקלים נוספים נספחים לשכבת השן החיצונית – האמייל וצובעים אותה בגוון הצהוב. כשמדובר בטבק הוא אף עקשן יותר הוא מותיר כתמים הגורמים להצהבה הדרגתית של השיניים וקשה להסירם.

מזונות ומשקאות

ידוע שמזונות עתירי סוכרים מגבירים את הסיכון לעששת ובכך להכתמה והצהבה של השיניים. כך גם מאכלים חומציים כדוגמאת תפוזים, לימונים או מאכלים בעלי פיגמנט דומיננטי כדוגמאת: סלק, רימונים, דובדבנים, עגבניות ופירות יער. משקאות עיקריים הגורמים להכתמה והצהבה של השיניים הם בגזרת היין – אדום או לבן, קפה ותה. משקאות תוססים וחומציים כגון: קולה, סודה, מיצים ופירות הדר גורמים גם הם להצהבת השיניים בשל פגיעה בזגוגית השן.

גורמים גנטיים

לגנטיקה השפעה רבה על צבע השיניים ועל מבנה שכבות השן. שכבת אימייל דקה יותר תגרום לשכבת הדנטין הצהובה שמתחתיה להשתקף ולגרום לגוון צהבהב של השיניים. בנוסף, ככל שמספרן של הנקבוביות/ הצינוריות בזגוגית השן גדולה יותר כך היא עלולה להיות מוכתמת בקלות.

תרופות / כימיקליים

תרופות מסויימות או כימיקליים עלולים לגרום להיווצרות כתמים והצהבת שיניים. צריכה מוגברת של פלואוריד עלולה לגרום ל"פלואורוזיס" המתבטא בכתמים על השיניים בגוון צהוב/ חום. אנטיביוטיקות מסוג דוקסיציקלין וטטרציקלין, תרופות לאלרגיה (אנטי היסטמין) ללחץ דם גבוה ושטיפות פה המכילות כלורהקסידין מכתימות גם הן את השיניים ומתקבל מראה שיניים צהוב.

מחלות מסוימות

יש קשר בין הבריאות הכללית של האם בזמן הריון לבין התפתחות השיניים של התינוק. מחלות זיהומיות של האם עלולות להשפיע על ההתפתחות שכבות השן – האמייל והדנטין ולגרום לכתמים מולדים ושינויי צבע השן אצל הילד. צבע שיניים של הילד יכול להיות מושפע גם מנטילת אנטיביוטקה של האם בזמן ההריון. בנוסף, טיפולים כגון כימותרפיה והקרנות עלולים לגרום לפגיעה בהפרשת רוק ובכך ליובש פה דבר שמוביל לנטייה לעששת ובאופן כללי לשינוי גוון השיניים לצהוב .

טראומה או חבלה

חבלה בשן כתוצאה ממכה או נפילה עלולה לגרום לדימום ואף לנמק במוך השן – השכבה הפנימית, ובכך להכתים ולגרום לשינוי צבע השן. בד"כ מתבטא בשיניים קדמיות עליונות, לעיתים נראה שן אחת צהובה או אפורה. בנוסף החבלה יכולה לפגוע בהיווצרות האמייל ובכך לגרום לשינוי צבע השיניים הקבועות בקרב ילדים צעירים.

סתימות בשיניים

בחלוף השנים חומרי מילוי לסתימות לבנות עלולות לקלוט צבע להתכהות ולשנות גוון לצהוב, הקפדה על הגיינה טובה משפרת וממזערת את שינויי הגוון.

הגיינה פה ירודה

הגיינה אוראלית לקויה גורמת להצטברות פלאק ורובד חיידקים. שגשוג של חיידקים גורם לפגיעה בשכבת האימייל וגורם לעששת ולחשיפת דנטין ולהיווצרות גוון שיניים צהוב. מטופלים מתלוננים על שיניים צהובות אחרי גשר וזאת משום שבתקופת יישור שיניים קיים קושי רב יותר בהקפדה על הגיינת פה, בשל התקנת הסמכים על גבי השיניים המהווה מקור להצטברות חיידקים, אבנית ודלקות חניכיים.

אבנית על משטח השן

אבנית היא שכבה המורכבת מהצטברות חיידקים ומינרלים (מלח, זרחן וקלציום) ושאריות תאים הנדבקות לשן. מעבר לכך שאבנית עלולה לגרום לנזק לשן ולרקמותיה, יש לה גם השלכות אסתטיות כאשר על גבי השן היא נראית כשכבה צהובה ומחוספסת שמוסיפה לספוח פיגמנטים נוספים כתוצאה מעישון, מזון ועוד. כך מראה השיניים הופך להיות צהוב

שינויים תלויי גיל

ככל שמתבגרים השיניים שלנו סופגות חומרים מצהיבים, סובלות מבלאי טבעי, שכבת האימייל נשחקת ומאבדת מנפחה ובכך הופכת לדקה יותר עם השנים. גוון שכבת השן מתחתיה צהובה – הדנטין, נחשפת ומקנה לשיניים מראה צהוב יותר.

דיאטה לא מאוזנת

תזונה לא מאוזנת עלולה להוביל להפרשת רוק מופחתת. בעקבות כך החומציות בפה עולה, יש איבוד מינרליים מהשיניים, זגוגית השן נחלשת והחיידקים מפרקים את שאריות המזון וגורמים לעששת.

כיצד ניתן לטפל בשיניים צהובות?

מטופלים רבים שואלים אותנו "איך לנקות שיניים צהובות"? אנו מסבירים להם, כפי שיש מגוון של סיבות הגורמות לשיניים צהובות כך יש שיטות מגוונות לטיפול בתופעה וכדי להתאים את הטיפול היעיל והטוב ביותר נדרש אבחון מקצועי וקפדני.

1. ביקור אצל שיננית אחת לשישה חודשים

ניקוי אבנית יסודי הכולל הסרת כתמים (ניקוטין, קפה וכו') ומשקעים, הסרת פלאק ורובד חיידקים יפחית את הצהבת השיניים הנגרמת כתוצאה מכך. בנוסף בסיום הטיפול – פוליש והחלקת השן יסייעו בכך שיקשו על קליטה והיווצרות של כתמים נוספים. לשיננית ידע רב בבריאות הפה ובנוסף לטיפול יעיל של הסרת אבנית וכתמים היא מדריכה בנושא הגיינת הפה – צחצוח מייטבי ושימוש בעזרים דנטליים מתאימים תורמים לשמירה על בריאות הפה הכללית ויפחיתו משמעותית את גוון השיניים הצהובות.

2. טיפולי שיניים משמרים הכוללים שחזורים וסתימות

  • שיניים צהובות כתוצאה ממחלת העששת – סילוק עששת ושחזור השן באמצעות סתימה לבנה מקומפוזיט או סתימה מחרסינה.
  • החלפת סתימות מקומפוזיט ישנות – עם הזמן הסתימות הלבנות עלולות לצבור כתמים, להתכהות ולקבל גוון צהבהב כך גם השוליים שלהן שהשתלבו בעבר בצורה טבעית עם השן מתחילות להתכהות. הסרת הסתימות הישנות, מבצעים מחדש סתימות אסתטיות לבנות התואמות ומשתלבות באופן טבעי לצבע השיניים.

3. הבהרת שיניים / הלבנת שיניים

המכילה חומרים איכותיים תשיג תוצאה מעולה ואסתטית ללא פגיעה כלל בחומר השן. חומרי הלבנה המונחים על זגוגית השן חודרים לשכבת הדנטין הפנימית של השן ומפרקים את הפיגמנטים הצהובים ובכך מלבינים את השיניים. קיימים סוגים סוגים שונים של הלבנות:

  • הלבנת שיניים ביתית – מותאמים במרפאה סדי סיליקון גמישים לפי מידות השיניים של המטופל ובתוכם מניח המטופל ג'ל המכיל נגזרת של מי חמצן בריכוז של עד 22 אחוזים הגורם לחימצון פיגמנט השן ומביא להלבנתו. חשוב להדגיש כי רק לאחר אבחון ובדיקה קפדנית רופא שיניים מספק למטופל את חומרי ההלבנה וסדי הסילקון.
  • הלבנת שיניים מרפאתיתהלבנת שיניים זו מתבצעת במרפאה, על גבי השיניים מונח חומר פעיל בריכוז גבוה של כ 35% המשופעל על ידי מקור אור LED או לייזר, התוצאה הלבנת שיניים מהירה בתוך שעה.
  • הלבנת שיניים משולבת – במצבים של שיניים צהובות וכתמים עקשניים במיוחד, ניתן לשלב בין שתי סוגי ההלבנות. תחילה לבצע הלבנה מרפאתית שתיתן בוסט משמעותי והשלמת הטיפול בעזרת קשתיות הלבנה לטיפול ביתי.
הלבנת שיניים לפני אחרי
הלבנת שיניים לפני אחרי
ציפוי שיניים לפני אחרי
ציפוי שיניים לפני אחרי

4. ציפוי חרסינה למינייט

הפתרון החדשני והיעיל ביותר לקבלת שיניים לבנות ולשמירה על גוון השן לצמיתות. מתאים במקרים בהם הבהרת שיניים לא תהיה יעילה או במקרים בהם תתקבל תוצאה לזמן קצר מאוד. באמצעות חזיתות חרסינה דקיקות המודבקות על משטחה החיצוני של זגוגית השן מתקבל מראה הרמוני, לבן ואחיד והתוצאות נשמרות לשנים רבות. יעיל מאוד בטיפול בשיניים צהובות בעקבות שחיקה חומצית של זגוגית השן – כאשר שכבת האמייל הלבנה נשחקת והופכת חשופה ורגישה ומתחתיה משתקפת שכבת הדנטין הצהובה, ציפוי חרסינה יעיל בקרב מעשנים שלא שוקלים הפסקת עישון והלבנת שיניים לא תשיג את התוצאה הרצויה ועוד. הטיפול פשוט ומהיר והתוצאות מעולות.

5. כתר חרסינה או כתר זירקוניה

יישום כתר חרסינה או כתר זירקוניה ישיגו תוצאות אסתטיות ופונקציונליות מעולות במצבים של שינויי גוון בשן לאחר חבלה או טיפול שורש, שחיקת יתר של השן, ריבוי סתימות באותה שן אשר עלול להחליש אותה בפני הכוחות הלעיסיים במקרה הזה כתר יהווה ציפוי מלא וחזק ויעניק הגנה מייטבית.

מעוניינים לשמוע פרטים על אחד הטיפולים? 

למידע נוסף מלאו את הפרטים ונחזור אליכם

מניעת הצהבת שיניים

חשוב להבין את הסיבות להצהבת שיניים בכדי שנוכל למנוע את התופעה ולשמור על השיניים בריאות, לבנות ויפות לאורך זמן.

  1. הגיינה פה מייטבית כוללת הקפדה על צחצוח שיניים פעמיים ביום – לאחר ארוחת הבוקר ולפני השינה, שימוש בחוט דנטלי לאזורים בין השיניים מסייע בהסרת רובד חיידקים ושאריות מזון. שימוש בשטיפת פה, ביקור אצל שיננית בכל חצי שנה, ביקורת אצל רופא שיניים אחת לשנה. מניעה ותחזוקה מסייעת בשמירה על בריאות הפה וגוון השיניים.
  2. מומלץ צחצוח שיניים כרבע שעה לאחר אכילה ושתיה רובד חיידקים ופיגמנטים שנשארים זמן רב על השן גורמים להכתמה ושינוי גוון השיניים. הקפדה על הגיינה טובה תפחית צביעה והכתמה מיותרת של גוון השן.
  3. שתיה באמצעות קשית מפחיתה מגע של משקאות חומציים וצבעוניים עם השן ובכך מסייעת בהפחתת היווצרות כתמים.
  4. שטיפת הפה במים לאחר צריכת מאכלים ומשקאות בעלי פיגמנטיים. ובכלל תזונה בריאה ושתיית מים עדיפה על משקאות ומזונות ממותקים ומונעת צביעת שיניים.
  5. הימנעות מעישון תפחית בצורה משמעותית את ההכתמה.
  6. משחות שיניים להלבנה עשויות להפחית כתמים בשיניים, אך אינן מלבינות את גוון השן. הן בעלות מקדם שחיקה גבוה ולא מתאימות למטופלים שסובלים מרגישות או שחיקה בשיניים. הן מכילות גרגירים זעירים ובעת הצחצוח יוצרים פעולה של שפשוף, מעין פילינג שעלול לגרום לחספוס השן ובכך להיבדקות וקליטת פיגמנטים בצורה מהירה יותר.

מעוניינים לשמוע פרטים על אחד הטיפולים? 

למידע נוסף מלאו את הפרטים ונחזור אליכם

Picture of ד"ר יהונתן צ'יפר
ד"ר יהונתן צ'יפר

ד”ר יהונתן צ’יפר – הינו דוקטור לרפואת שיניים D.M.D, בעל רישיון מטעם משרד הבריאות בישראל. מוביל בעל ניסיון ידע ומיומנות בתחומי שיקום הפה, אסתטיקה דנטלית והשתלות שיניים. ד"ר יהונתן משלב במרפאתו טיפולי שיניים מתקדמים באמצעות מיקרוסקופ בכך מתאפשרת גישה זעירה שאינה פולשנית. המרפאה מציעה סביבה טיפולית נעימה ומרגיעה, וצוות מרפאה מיומן אשר שם דגש על חוויית השירות של המטופל בכל שלבי הטיפול.

ד"ר יהונתן צ'יפר חבר באגודות רופאי שיניים בארץ בעולם וכן ממשיך לעבור השתלמויות מיוחדות בטיפולי שיניים, השתלות שיניים ושיקום פה.

לקוחות ממליצים

שאלות נפוצות

כן. ג'ל ושטיפות פה המכילים חומר פעיל מסוג כלורהקסידין (חומר חיטוי נגד חיידקים) עלולים לגרום להכתמת השיניים בצבעי צהוב וחום. הכתמים נוצרים על זוגית השן החיצונית וניתן להסירם בקלות ע"י השיננית או הרופא השיניים. חשוב להדגיש כי שטיפות פה מסוג זה יעילות למצבים של דלקות חניכיים או מניעתן והן בהמלצת הרופא או השיננית. אין להמנע משימוש בהן בשל היווצרות כתמים, תקופת השימוש בהן היא ממילא מוגבלת ל 14 ימים או יותר, במידה ונוצרים כתמים ניתן להגיע למרפאת השיניים ולהסירם.

כן. החומצית היא תהליך שבו האמייל של השן נשחק כתוצאה מעליית רמת החומציות בפה. מזונות ומשקאות חומציים הבאים במגע תדיר עם האמייל גורמים לפגיעה בזגוגית השן החיצונית (האמייל) שתפקידה להוות הגנה על שכבות השן הפנמיות והפגיעות. פירות הדר, מיצי פירות, עגבניות וצריכה מוגברת של יין אדום/ לבן ושל משקאות קלים ותוססים כגון קולה, סודה גורמים לשחיקת שכבת האמייל והיא הופכת לדקה ורגישה יותר, זהו תהליך בלתי הפיך. אבחון וטיפול מוקדם חיוניים ביותר מאחר ושחיקה חומצית היא תהליך בלתי הפיך הפוגעת בשכבת ההגנה של השיניים.

הטיפול המומלץ ביותר נעשה לאחר אבחון קפדני והוא מותאם לכל מטופל באופן אינדיווידואלי על פי מצבו – המטרה היא פה בריא ושיניים לבנות ואסתטיות. ובכל מקרה הטיפול הטוב ביותר תמיד יהיה טיפול מניעתי ולכן מומלץ להגיע לשיננית אחת לחצי שנה ולרופא שיניים אחת לשנה לצורך בדיקה שיגרתית.

הטיפול מתייחס רק לכתמים הנוצרים על פני שכבת השן החיצונית. צריך להגיד – אין פתרון קסם טבעי ויעיל שלא פוגע בשכבת האמייל. הטיפול לא יעיל בשיפור/ הסרת כתמים כאשר מדובר בשכבות השן הפנימיות. אכילת פירות וירקות כגון תפוחים או גזר יכולים לסייע בהסרת הכתמים. קיימים פתרונות נוספים אך יש להיזהר ולהתייעץ עם רופא קודם לכן מאחר והם עלולים לגרום לשחיקה של שכבת האמייל החיצונית לדוגמא: סודה לשתייה, הלבנת שיניים טבעית עם פחם פעיל או משחות על בסיס פחמן פעיל. אין להשתמש באופן יומיומי והשימוש באלו מוגבל למספר פעמים או לתקופה מסויימת. יש לציין כי פעולת ה"גירוד" יוצרת חספוס באמייל ובכך מהווה מצע לפיגמנטים של צבע להידבק ולהיווצר על גבי משטח השן – ומושגת תוצאה הפוכה לגמרי מהלבנה.

גולשים התעניינו גם

התקשרו אלינו דילוג לתוכן