שימור רכס

עצמות גוף האדם נמצאות בתהליך שחלוף תמידי. המאזן בין ספיגת עצם קיימת לבין בניית עצם חדשה קשור לגורמים כמו תזונה, גיל, פעילות גופנית, גנטיקה ועוד. מחלות חניכיים, אובדן שיניים ושימוש בתותבות הם בין הגורמים לאובדן עצם הלסת, שהיא בעלת חשיבות רבה בבואנו לשחזר חוסר שיניים באמצעות שתלים. 

מהו שימור רכס?

שימוש בתחליף עצם לצורך מילוי חלל הנותר בעקבות עקירה כהכנה לשתל עתידי. עקירת שן מלווה לרוב באובדן עצם משמעותי, המקשה מאוד על ביצוע שתלים עתידי, ולכן יש לבצע בניית עצם מסיבית. המלצת האיגוד האמריקאי לרפואת חניכיים הינה לבצע פעולת "שימור רכס" במקרה של עקירה באזור המיועד לשיקום באמצעות שתלים.

תהליך בניית עצם במסגרת שימור רכס

לאחר עקירת שן, רופא שיניים יסיר בדרך כלל כל דלקת שנותרה מהאזור וימלא את החלל בגרגירh עצם. גרגירים אלו יכולים להיות סינתטיים, מופקים מבקר, מהמטופל עצמו או מתורמים אנושיים. כל סוגי העצם מטופלים, מעוקרים ומעובדים כדי להבטיח שהם בטוחים לשימוש. במהלך מספר חודשים, בדרך כלל בסביבות 3 חודשים, גרגירי בעצם משתלבים ומתאחים עם העצם בלסת, וכך למעשה מגדילים את נפח העצם. נפח עצם מוגבר מאפשר לנו לתמוך בשתלים או להישאר כפי שהוא. במקרים מסוימים, ניתן להכניס שתלים מיד לאחר החילוץ, כאשר גרירי העצם ממולאים סביבם, ולאחר מכן לאפשר להם להחלים לצמיחת העצם. ניתן להניח קרום מעל העצם הכתושה כדי למנוע מרקמת חניכיים לחדור לאזור ולשבש את צמיחת העצם. תהליך זה, המכונה שימור רכס, הוא בעל אחוזי הצלחה גבוהים.

6 מושגים שעליכם להכיר לפני השתלת עצם

  1. עקירת שן – עקירת שן היא הוצאה של שן פגועה מהיסוד והיא מתבצעת מסיבות שונות ומגוונות. לאחר עקירת השן נשאר נוצר שקע בעצם הלסת במקום שבו הייתה השן. לאחר  העקירה צומחת עצם חדשה אשר מחליפה את העצם הפגועה, אך במקרים רבים העצם החדשה עוברת תהליך של ספיגה והופכת להיות דקה יותר.
  2. השתלת עצם היא תהליך שנועד למנוע את ספיגת העצם הפוגעת באסתטיקה של הפנים ובסיכויי ההצלחה של טיפולי השתלת שיניים. השתלת עצם זהו טיפול הנועד לסייע לגוף לבנות עצם לסת חדשה.
  3. הרמת סינוס –  בשני צדי הפנים קיים סינוס מקסילרי. עם העלייה בגיל או במצב של מחסור בשיניים מתקיים תהליך של צניחה טבעית כלפי מטה, תהליך המקשה מאוד את החדרת השתל. הרמת הסינוס זוהי פרוצדורה של השתלת עצם באזור רצפת הסינוס המקסילרי. את הרמת הסינוס מבצעים באמצעות פתיחה של חלון קטן שדרכו מחדירים תחליף עצם אל תוך הסינוס, מעבים את העצם ומגביהים את רצפת הסינוס. טיפול זה מאפשר להטמיע את השתל.
  4. אוסאואינטגרציהאוסטאואינטגרציה זהו תהליך שבה עצם הלסת מתעבה, עוטפת את השתל שהוחדר לתוכה ברקמות  וקולטת אותו לתוכה. תהליך זה נמשך בין שלושה חודשים לחצי שנה, וכאשר התהליך לא מצליח, השתלת השיניים נכשלת.
  5. תחליף עצם – כאשר נוצר צורך לעבות את עצם הלסת משתמשים במספר תחליפים, התחליף הטוב ביותר הוא לקיחת עצם מאזור אחר בפה או בגוף של המטופל, אך כאשר אין מספיק עצם עצמית משתמשים בתחליפים אחרים.
  6. עצם סינתטית – זהו חומר שאינו נלקח מבני אדם או מבעלי חיים , אלא חומר העשוי מחומרים סינתטיים.

האם אתם זקוקים להשתלת עצם?

כשלושים עד חמישים אחוז מהמטופלים זקוקים להשתלת עצם כטיפול מקדים להשתלת שיניים. טיפולי השתלת עצם מתאימים כמעט לכל אדם, בכל גיל ובכל מצב רפואי, אך יש לציין כי מטופלים המקבלים טיפול באוסטאופרוזיס נדרשים לעבור בדיקות מיוחדות כדי לבדוק האם הם יכולים לעבור טיפולי השתלת עצם.

השתלת עצם נדרשת לכל מי שסובל ממחסור בעצם הלסת בשל אחד מהסיבות הבאות:

  1. נסיגת חניכיים כתוצאה ממחלת חניכיים. ולמטופלים הסובלים מבעיות חניכיים נקודתיות, ולא בכל הפה, אשר יכולים ליהנות משיקום העצם שנהרסה כתוצאה ממחלת החניכיים.
  2. דלקות סביב שורשי העצם הגורמים לכרסום בעצם הלסת.
  3. למטופלים הנעזרים במערכת שיניים תותבות שאינן מתאימות היטב למבנה הלסת וגורמות לנסיגת חניכיים.
  4. מטופלים בגיל זקנה – תהליך ההזדקנות של הגוף מתבטא, בין השאר בספיגת עצמות הלסת.
  5. מטופלים בעלי סינוס מקסילרי, חלל אוויר בקיים בלסת העליונה אשר קרבתו לחלל הפה לא משאירה מספיק עצם לסת.
  6. למטופלים שעברו עקירת שיניים וסובלים מנסיגת עצם. הנתונים מלמדים כי כארבעים אחוז מהאנשים שעברו עקירת עצם סובלים מנסיגת חניכיים לאחר השנה הראשונה.

איך מבוצע הניתוח?

הניתוח להשתלת עצם נמשך בין ארבעים וחמש דקות לשעה וחצי והוא מתבצע רק במרפאות שבהן נמצא כל הציוד הדרוש לביצוע טיפול כירורגי פולשני ותנאי סטריליזציה מתאימים.  ברוב המקרים הניתוח מתבצע בהרדמה מקומית, אך ייתכנו מספר מקרים מורכבים יותר שבהם יבצע רופא השיניים את הניתוח בהרדמה מלאה. תהליך הניתוח מורכב ממספר שלבים, חשיפה של עצם הלסת, השתלת העצם הנוספת, סגירה ותפירה של המקום.

למידע נוסף מלאו את הפרטים ונחזור אליכם

שיתוף

אולי יעניין אותך גם

שן סדוקה לפני אחרי
סדק בשן

מהו סדק שן ומהן הסיבות לכך? השיניים חזקות להפליא, האמייל המרכיב את הציפוי החיצוני של השיניים הוא החומר החזק ביותר בגוף האדם אפילו יותר מהעצמות,

להמשך קריאה >
התקשרו אלינו דילוג לתוכן