השתלת חניכיים
השתלת חניכיים היא התשובה לאחת הבעיות הנפוצות ביותר, נסיגת חניכיים. כארבעה עד שניים עשר אחוז מהאוכלוסייה סובלים מנסיגת חניכיים, ורבים מהם אינם מודעים למצב עד שהבעיה מחמירה. נסיגת החניכיים גורמת למראה אסתטי לא נעים, לרגישות יתר בשינוי הטמפרטורה, בעת אכילת מאכלים חמים או קרים, ועלולה גם לגרום לאובדן השיניים. השתלת חניכיים תמזער את הנזקים, תשיב את המראה האסתטי היפה לפה ותמנע בעיות וסיבוכים בעתיד.
השתלת חניכיים – מי צריך את זה?
האנשים הסובלים מנסיגת חניכיים הם המועמדים הטבעיים להשתלת חניכיים. נסיגת חניכיים נגרמת כתוצאה ממחלות חניכיים או דלקת חניכיים, במהלך המחלה שפת החניכיים מתקצרת וחושפת את צוואר השן. זהו מראה אסתטי מכוער העלול לגרום גם לנזקים בריאותיים כמו שיניים מתנדנדות ובהמשך אף לנשירת שיניים.
כאשר החניכיים נסוגות קיימת סכנה של חדירה בקטריות וחיידקים אל תוך הלסת העלולה להביא לזיהום ולנזקים בלתי הפיכים. נסיגת החניכיים גורמת לרגישות רבה מאוד ולהרגשת אי נוחות בעת אכילת מוצרי מזון חמים או קרים.
הטיפול בנסיגת חניכיים עשוי לעצור את המשך התקדמות המחלה, אך לא יכול להחזיר לפה את החניכיים הבריאות והוורודות שהיו קודם. במקרים חמורים של נסיגת חניכיים תידרש השתלת חניכיים.
למידע נוסף מלאו את הפרטים ונחזור אליכם
איך מתבצעת השתלת חניכיים?
לפני ההשתלה יסלק הרופא את המוקדים של דלקת החניכיים ואת כיסי האבנית שנוצרו כתוצאה מנסיגת החניכיים. בטיפול כירורגי ישתול הרופא רקמת חניכיים שנלקחה מאזור אחר בפה, בדרך כלל מהחיך, וישתול אותה במקום הנסיגה. הרקמה החדשה תעטוף את שורש השן, תתאחה עם הרקמות הנמצאות סביב השן ותהפוך להיות חלק בלתי נפרד מהן.
בשנים האחרונות פותחו טכניקות חדשות להשתלת שיניים, טכניקות העושות שימוש בחומרים מעוצבים המוספים לרקמת החניכיים ללא הצורך בהוצאת רקמות מחלקים אחרים בפה כמו למשל קולגן ופרוטאינים. חומרים אלו מבוססים על התאמה ביולוגית ומשמשים כתחליף לרקמה הטבעית. בשיטה זו אפשר לחסוך את הוצאת הרקמות ולמנוע כאבים ואי נוחות בשל ההליך הכירורגי הנדרש להוצאת רקמות מהפה.
את תוצאות ההשתלה אפשר להעריך כבר לאחר ארבעה עד שישה שבועות לאחר ההשתלה. בתקופה זו הרקמות יבשילו וייקלטו בלסת. אם ההשתלה הייתה עבה מדי בהתחלה, השכבות העליונות ינשרו בשל חוסר אספקת דם למקום, אך השכבות העמוקות ייקלטו היטב.
תקופת ההחלמה
לאחר השתלת החניכיים אפשר לחזור הביתה וביום המחרת אפשר ללכת לעבודה. חובה להקפיד על הוראות הרופא כמו לקיחת תרופות, אנטיביוטיקה, תזונה מתאימה ושמירה קפדנית על היגיינת הפה. עד שמקום ההשתלה לא נרפא לגמרי, אין להעביר חוט דנטאלי על קו החניכיים. חשוב לשטוף את הפה עם חומר מיוחד שישלוט על הרובד הבקטריאלי עד להחלמה המלאה.
בימים הראשונים לאחר ההשתלה ייתכנו כאבים ואי נוחות. רמת הכאב תלויה בעומק ההשתלה. אם אתם סובלים מכאבים חזקים, בקשו מהרופא תרופה לשיכוך כאבים. במקרים נדירים ייתכנו סיבוכים כמו נפיחות חמורה ושחרור התפרים או זיהום. אם התופעות חמורות, יש לפנות מיד לרופא. תהליך ההחלמה נמשך בדרך כלל בין שבוע לשבועיים.