שיקום הפה הינו הגדרה כוללת למגוון רחב של טיפולים דנטליים אשר נועדו להחזיר את השיניים והפה למצב של תפקוד תקין הן מהבחינה הפרקטית – שנוכל לדבר בצורה ברורה ולאכול והן מבחינה אסתטית – שמערכת השיניים תהיה אסתטית, מושלמת ומותאמת באופן מלא למבנה הלסת. השינוי שתהליך שיקום הפה מעניק לאנשים שלא אכלו בצורה נאותה או שלא חייכו במשך תקופה ארוכה הינו דרמטי ומשמעותי ביותר ברמה האישית והרגשית.
חוסר של שיניים בפה גורם לבעיות תפקודיות, לחוסר אסתטיקה ולהשפעה שלילית על חלל הפה ועל השיניים האחרות בפה. מיקומה של השן החסרה קובע גם הוא – שן קדמית חסרה יוצרת בעיה אסתטית ופוגעת בהגייה ואילו שן טוחנת חסרה פוגעת בפעולת הלעיסה ויוצרת עומס רב על השיניים הסמוכות. הנטייה הטבעית של השיניים הינה למלא את החלל שנוצר כתוצאה מאיבוד של שן ולכן השיניים הסמוכות לשן שאבדה עלולות לבצע תזוזות באופן שמשפיע לרעה על מראה הלסת, על סגירת הפה ועל הידוק השיניים.
תזוזות והטיות של שיניים גורמות לקושי רב בשמירה על ניקיון השיניים מאחר שסידור לא שיגרתי של שיניים מקשה על סילוק רובד החיידקים. למעשה נוצרים מקומות מסתור לחיידקים מחוללי עששת ומחלות חניכיים. השינויים בהטיית השיניים בשילוב רובד החיידקים מעודדים מצב של ספיגת עצם מוגברת המשפיע על יציבות השיניים הכללית בפה.
מה כולל תהליך שיקום הפה?
כל טיפול לשיקום הפה שונה באורכו ובשיטה שבה הוא מבוצע בהתאם למצבו של המטופל. יחד עם זאת, ישנם שלושה פרמטרים קבועים אשר משותפים לכל טיפולי שיקום הפה:
שתלים דנטליים
שתל דנטלי הינו תחליף מלאכותי לשורש השן שנעקר או אבד במטרה למלא מקום של שן אחת או מספר שיניים חסרות בפה. כאשר יש מצב של חוסר שיניים חלקי או מלא ניתן לבצע שיקום על גבי שתלים ובכך לקבל שיקום קבוע שאינו נשלף מהפה.
שתלים דנטליים הם למעשה ברגים עשויים טיטניום אשר מהווים בסיס להנחת כתרים וגשרים.
אצל מטופלים אשר צריכים לעבור תהליך השתלת שיניים וסובלים מחוסר עצם בלסת, מבצעים הכנה מוקדמת של בניית עצם שעלולה לחייב הרמת סינוס בלסת העליונה או בניית עצם בדרכים אחרות בלסת התחתונה. היתרון המרכזי של השתלים הוא בכך שהם מספקים פתרון קבוע לתקופה ארוכה ללא צורך לערב או לפגוע בשיניים הבריאות הסמוכות למקום ההשתלה. על מנת לבצע את תהליך ההשתלה בצורה מוצלחת יש צורך בחניכיים בריאות, היגיינה אוראלית טובה, איכות וכמות עצם מספקות.
בתהליך ההשתלה מותקן השתל בעצם הלסת, כאשר החניכיים נתפרות מעליו והשתל נותר לתקופת המתנה – קליטה בחניכיים. בתקופת ההמתנה מתפתחים תאי עצם אשר מקיפים את השתל ומחזיקים אותו יציב במקומו. כעבור מספר חודשים פותח רופא השיניים שוב את החניכיים ומחבר לשתל הדנטלי את המבנה אשר משמש בסיס לכתר, לגשר או לתותבת שמורכבים עליו על פי הצורך בשלב השיקום. כל תהליך ההשתלה כולל תקופת ההמתנה אורך כ 6-4 חודשים, בסופם מושג איחוי מלא של השתל הדנטלי עם עצם הלסת.
מהן החלופות הקיימות כיום לשתל דנטלי?
כאשר הוחלט מסיבות שונות שלא לבצע טיפול שתל דנטלי ניתן לשקול אפשרות לטיפולים חלופיים לשיקום הפה. אפשרויות השיקום הקיימות כיום הנתמכות על ידי השיניים הטבעיות או הלסתות והרקמות הן:
שימור השן הטבעית או השתלה דנטלית?
למרות ההתפתחות המואצת של השתלים הדנטליים בעולם, עדיין לא הומצא השתל הדנטלי אשר יהווה תחליף מושלם וראוי לשן הטבעית של האדם. על כן המלצתו של ד״ר יהונתן צ׳יפר הינה לשקול בכובד ראש את כל החלופות הקיימות טרם הטיפול ביניהן שימור השן הטבעית. אלו הם השיקולים העיקריים בעד ונגד ביצוע השתלה דנטלית רגע לפני שאתם מקבלים החלטה לבצע השתלה דנטלית:
מהי שיטת שיקום הפה ביום אחד?
שיקום הפה ביום אחד מתבצע על ידי שיטת ׳העמסה מידית׳ של שתלים דנטליים אשר מאפשרת קבלת שיניים זמניות קבועות ביום ההשתלה.
בטיפול בשיטת ׳העמסה מידית׳ מיד לאחר החדרת השתלים הדנטליים, מופעלים השתלים על ידי התקנת מבנה וכתר זמני ללא צורך בתקופת המתנה לקליטה של השתל הדנטלי. כלומר, באותו היום, רופא השיניים עוקר את השיניים האבודות, מתקין את השתלים הדנטליים ועליהם מבצע באופן מידי גשר זמני במקום תותבת נשלפת.
על מנת לעבור טיפול השתלת שיניים בשיטת העמסה המידית נדרשים מספר תנאים מקדימים אשר הימצאותם אצל המטופל הכרחית להצלחתו של הטיפול: נפח עצם משמעותי, עצם לסת צפופה, היעדר חריקת שיניים, היעדר גורמי סיכון כמו עישון ומחלת סוכרת לא מאוזנת וסגירת פה מאוזנת.
המחקרים הרבים והניסיון המצטבר מוכיחים כי מדובר בשיטה עם הצלחות רבות, אך יחד עם זאת מדובר באחוזי הצלחה אשר נמוכים יותר מאחוזי ההצלחה בשיטת ההשתלה הקונבנציונאלית.
איך בוחרים נכון מרפאת שיניים לביצוע שיקום הפה?
חשוב מאד לבדוק מהו מגוון הטיפולים שהמרפאה מציעה. ככל שהמרפאה מציעה מגוון רחב יותר של טיפולים תוכלו לקבל במקום אחד מענה לכל בעיה שתתעורר במהלך הטיפולים.
ניסיון – המטרה העיקרית של טיפול לשיקום הפה הינה להקנות למטופל תוצאה תפקודית, אסתטית ובריאותית ברמה הגבוהה ביותר. ככל שרופא השיניים מיומן ומנוסה יתר, הטיפולים יתבצעו ברמה דיוק גבוהה יותר ועם פחות בעיות במהלך הטיפול ולאחריו.
זמינות – כדאי לבחור במרפאת שיניים אשר מחויבת לזמינות גבוהה ולמענה מהיר. כלומר לידי ביטוי קבלה לטיפול במרווחים סבירים, תכנית טיפולים הנפרסת על פני תקופת זמן הגיונית ולא ארוכה מהמקובל.
מה קורה בימים שלאחר הניתוח?
הליכים רפואיים כירורגיים לשיקום הפה יכולים להתבצע בהרדמה מקומית או בהרדמה מלאה בהתאם לצורך ובהתאמה למטופל. שתלים, גשרים, תותבות וכתרים נחשבים לפרוצדורות יחסית פשוטות עם תופעות לוואי קלות ביניהן אי נוחות, כאבים קלים שטפי דם ונפיחות. ברוב המקרים התופעות צפויות לחלוף כעבור מספר ימים. כמו בכל הליך, עלולים להופיע סיבוכים הכוללים דימום, זיהום ואף דחייה של השתלים הדנטליים. באחריותו של הרופא המטפל וכן להנחות את המטופלים כיצד להפחית את הסיכונים הללו לאחר הניתוח.
על מנת להבטיח את הצלחת הטיפול ואת קבלת התוצאות הטובות ביותר, יש צורך שגם המטופלים יגלו אחריות לשמירה על הפה והשיניים לאחר הניתוח. לאחר הטיפול, רופא השיניים המטפל מנחה את המטופלים כיצד נכון לשמור על השתלים הדנטליים, הכתרים או התותבות. חשוב מאד לבצע את הנחיות הרופא במלואן על מנת להבטיח תוצאות מיטביות לאורך זמן רב.
יש להקפיד לשמור יותר מהרגיל על צחצוח שיניים וחניכיים יעיל ומדויק פעמיים עד שלוש ביום בהתאם לצורך, ניקוי שיננית אחת לחצי שנה וביקור אצל רופא השיניים במועדים שנקבעו לכם מראש.
מטופלים שעברו תהליך של שיקום הפה מעידים ששמחת החיים חזרה אליהם, הביטחון העצמי שלהם השתפר באופן משמעותי וכפועל יוצא מכך הם הפכו לפעילים יותר מבחינה חברתית וחוו שיפור ניכר בכל תחומי החיים. יחד עם זאת, על המטופלים לבדוק בזהירות את מרפאת השיניים ואת רופא השיניים טרם הטיפול, לשמוע דעה שנייה מרופא נוסף בעל ניסיון בתחום ההשתלות אשר מעודכן ומטפל בטכנולוגיות הרפואיות החדשניות ולקבל החלטה נבונה מושכלת באשר לטיפול.
במרפאת C MED CLINIC בהובלתו של ד״ר יהונתן צ׳יפר מבצעים את מגוון השיטות המובילות להשתלות שיניים תוך שימוש בהדמיות ממוחשבות ובטכנולוגיות הרפואיות המתקדמות ביותר בעולם.